Ξέχασε με ποιους έπαιζε ο Ολυμπιακός την περίοδο 2010-2016 στο κύπελλο

PAOKDAY
Ανάγνωση 9'

Ο Ολυμπιακός φαίνεται ότι πεθύμησε κληρώσεις κυπέλλου άλλων εποχών, όπου έφτανε διά περιπάτου σε τελικούς, κάνοντας τουρνέ στην ελληνική επαρχία.

Θα περίμενε κανείς τον Ολυμπιακό να εμφανιστεί άκρως ικανοποιημένος από την ετυμηγορία της κληρωτίδας για την προημιτελική φάση του Κυπέλλου Ελλάδας. Γιατί να φοβηθείς (σε διπλά ματς μάλιστα) όταν έχεις να αντιμετωπίσεις μια ομάδα απέναντι στην οποία μετράς 10 σερί νίκες στο πρωτάθλημα και από την οποία έχεις να ηττηθείς από το μακρινό 2010; 

Κι όμως, ο Κώστας Καραπαπάς για πολλοστή φορά αντέδρασε ως… Κώστας Καραπαπάς. Με το ύφος, την ρητορική και τις πρακτικές που τον χαρακτηρίζουν απόλυτα. Εισέβαλλε στα γραφεία της ΕΠΟ και επιτέθηκε φραστικά στον Πρόεδρο της Επιτροπής Κληρώσεων της ΕΠΟ, Μάνο Γαβριηλίδη, λέγοντας: «τα καταφέρατε να βγάλετε Ολυμπιακός-Άρης όπως το θέλατε. Είχατε κρύα και ζεστά μπαλάκια»! 

Επηρρεασμένος θαρρεί κανείς από την αρχή των συγκοινωνούντων δοχείων, ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Άρης, Θεόδωρος Καρυπίδης επανέλαβε σαν σε καρμπόν την ίδια φράση, μιλώντας για «μπαλάκια που παλιά ήταν κρύα και τώρα ζεστά».

Aς αφήσουμε αυτή την νέα ταύτιση απόψεων ανάμεσα στα δύο σωματεία (πρώτη φορά… ξανασυμβαίνει) και ας πάμε στην ουσία. Αν σύμφωνα με τα λεγόμενα τους υποθέσουμε πως υπήρχαν ζεστά μπαλάκια, πότε υπήρχαν κρύα; Ποια εποχή; Την εποχή Γκιρτζίκη; Την εποχή Σαρρή; Πότε ακριβώς; Μία διευκρίνιση θα ήταν εξόχως χρήσιμη.

Γιατί όμως ο Ολυμπιακός και ο Άρης να αντιδρούν; Που είναι το πρόβλημα; Απαγορεύεται να κληρωθούν μεταξύ τους οι δύο ομάδες; Για ποιο λόγο να θέλει κανείς να τις δει να παίζουν αντιμέτωπες; Έτσι κι αλλιώς δεν μιλάμε για κάποιο παραδοσιακό ντέρμπι του ελληνικού ποδοσφαίρου, στο ζευγάρι βρίσκεται ο νταμπλούχος Ελλάδας με μία ομάδα που απέχει από τα τρόπαια εδώ και 50 χρόνια.

Αλήθεια, ποια κλήρωση θα ήταν αποδεκτή για τον Κώστα Καραπαπά; Μήπως μία συνεύρεση με την Λαμία για τρίτη συνεχόμενη σεζόν; Ή μήπως μία πορεία μέχρι τον τελικό μόνο με ταξίδια αναψυχής στην επαρχία, όπως συνέβαινε σε κάποιες παλιές αξέχαστες εποχές;

Για του λόγου το αληθές ας πιάσουμε τις κληρώσεις κυπέλλου που είχε ο Ολυμπιακός την τελευταία δεκαετία και ας τις χωρίσουμε σε δύο περιόδους. Αυτήν της προηγούμενης τάξης πραγμάτων στην ελληνική ποδοσφαιρική ομοσπονδία και αυτή που ο Ολυμπιακός κατηγορεί από το 2016 μέχρι σήμερα. Τα ευρήματα είναι πραγματικά εντυπωσιακά.

Κύπελλο Ελλάδας 2010-11

4ος Γύρος: Ηλιούπολη – Ολυμπιακός 0-1

5ος Γύρος: Αστέρας Τρίπολης – Ολυμπιακός 0-1

Προημιτελικά: ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός 1-1, 1-0

Κύπελλο Ελλάδας 2011-12

4ος Γύρος: Πιερικός – Ολυμπιακός 1-3

5ος Γύρος: Ολυμπιακός – Θρασύβουλος 3-0

Προημιτελικά: Ολυμπιακός – Πανιώνιος 4-0

Ημιτελικά: Ολυμπιακός – ΟΦΗ 1-0, 0-0

Τελικός: Ολυμπιακός – Ατρόμητος 2-1

Κύπελλο Ελλάδας 2012-13

Γύρος των 32: Ολυμπακός – Παναχαϊκή 2-0, 3-0 (άνευ αγώνα)

Γύρος των 16: Ολυμπιακός – Καβάλα 2-0, 1-0

Προημιτελικά: ΠΑΣ Γιάννινα – Ολυμπιακός 0-1, 0-2

Ημιτελικά: Πανθρακικός – Ολυμπιακός 2-6, 1-2

Τελικός; Ολυμπιακός – Αστέρας Τρίπολης 3-1

Κύπελλο Ελλάδας 2013-14

2η φάση: Ολυμπιακός – Φωκικός 5-1, 5-3

3η φάση; Ολυμπιακός – Αστέρας Τρίπολης, 4-0, 1-0

Προημιτελικά: Ολυμπιακός – Ατρόμητος 0-0, 1-1

Ημιτελικά: Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ 2-1, 0-1

Κύπελλο Ελλάδας 2014-15

2η φάση: Όμιλος με Πανιώνιο, Παναχαϊκή και Φωστήρα

3η φάση; Ολυμπιακός – Τύρναβος 3-0, 8-0

Προημιτελικά: Ολυμπιακός – ΑΕΚ 1-1, 1-0

Ημιτελικά: Ολυμπιακός – Απόλλων Σμύρνης 3-0, 1-1

Τελικός: Ολυμπιακός – Ξάνθη 3-1

Κύπελλο Ελλάδας 2015-16

2η φάση: Όμιλος με Πλατανιά, Απόλλωνα Σμύρνης, Παναιγειάλιο

3η φάση: Ολυμπιακός – Χανιά 4-1, 6-0

Προημιτελικά: Ολυμπιακός – Αστέρας Τρίπολης 5-0, 1-1

Ημιτελικά: Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ (3-0 λόγω διακοπής), 3-0 (α.α)

Τελικός: Ολυμπιακός – ΑΕΚ 1-2

Στην περίοδο αυτή μπορεί κανείς να διακρίνει μερικά εντυπωσιακά πράγματα. Όπως για παράδειγμα ότι ο Ολυμπιακός την διετία 2011-2013 έφτασε σε δύο κατακτήσεις κυπέλλων δίχως ουσιαστικά να έχει κληρωθεί ποτέ με κάποιον από τους «μεγάλους», παίζοντας δύο τελικούς απέναντι σε Ατρόμητο και Αστέρα Τρίπολης εντός έδρας, με τον δεύτερο να είναι ο θρυλικός τελικός με το χέρι του Μανιάτη!

Στις δύο φορές από το 2010 ως το 2014 που κληρώθηκε με κάποιον από το Big-4 (ΠΑΟΚ) αποκλείστηκε και τις δύο φορές, ενώ την σεζόν 2014-15 απέκλεισε στο τέλος την ΑΕΚ που αγωνιζόταν τότε στην δεύτερη κατηγορία με το θρυλικό γκολ του Γκονζάλο Χάρα που αμφισβητήθηκε έντονα ως χέρι. Η εποχή αυτή κλείνει με τον πιο βαρύγδουπο τρόπο την άνοιξη του 2016 με το περιβόητο παιχνίδι στην Τούμπα που δεν τελείωσε ποτέ, ενώ στον τελικό η ΑΕΚ κατακτά το τρόπαιο σε έναν τελικό κεκλεισμένων των θυρών.

Μία ματιά στις κληρώσεις είναι αρκετή για να καταλάβει κανείς ότι σε αυτή την εξαετία οι ερυθρόλευκοι είχαν την… τύχη με το πλευρό τους, αποφεύγοντας τις δύσκολες κληρώσεις, κάτι που τους επέτρεψε να παίξουν σε τέσσερις τελικούς, εκ των οποίων οι τρεις απέναντι σε ομάδες (Ατρόμητος, Ξάνθη, Αστέρας Τρίπολης) που δεν είχαν αγωνιστεί ποτέ σε τελικό κυπέλλου Ελλάδας.

Πάμε τώρα να δούμε τι γίνεται από το 2016 μέχρι σήμερα. Δικαιούται ο Ολυμπιακός που καταφέρεται με τα χειρότερα λόγια κατά της ΕΠΟ να φωνάζει για δύσκολες κληρώσεις; Κάθε άλλο. Μάλλον θα πρέπει να τα βάζει με την ομάδα του. Την σεζόν 2016-17 οι ερυθρόλευκοι αποκλείστηκαν από την ΑΕΚ στα ημιτελικά (1-2, 1-0), την επόμενη χρονιά ξανά η Ένωση τους άφησε εκτός συνέχειας αυτή τη φορά στην προημιτελική φάση (0-0, 1-2), ενώ την σεζόν 2018-19 η Λαμία έκανε την σούπερ έκπληξη και πέταξε τους ερυθρόλευκους εκτός συνέχειας. Για να φτάσουμε στην περσινή σεζόν που ο Ολυμπιακός κατέκτησε το τρόπαιο, αποκλείοντας στα ημιτελικά τον ΠΑΟΚ και κερδίζοντας στον τελικό του Βόλου την ΑΕΚ.

Κύπελλο Ελλάδας 2016-17

2η φάση: Όμιλος με Πλατανιά, Σπάρτη, Χανιά

3η φάση: Ολυμπιακός – Άρης 1-1, 2-0

Προημιτελικά: Ολυμπιακός – Ατρόμητος 0-0, 2-1

Ημιτελικά: Ολυμπιακός – ΑΕΚ 1-2, 1-0

Κύπελλο Ελλάδας 2017-18

2η φάση: Όμιλος με Αστέρα Τρίπολης, Κισσαμικό, Αχαρναϊκό

3η φάση; Ολυμπιακός – Πλατανιάς 2-0, 2-0

Προημιτελικά: Ολυμπιακός – ΑΕΚ 0-0, 1-2

Κύπελλο Ελλάδας 2018-19

2η φάση: Όμιλος με Παναχαϊκή, Λεβαδειακό, Άρη Αβάτου

3η φάση; Ολυμπιακός – Ξάνθη 0-0, 3-1

Προημιτελικά: Ολυμπιακός – Λαμία 3-3, 0-1

Κύπελλο Ελλάδας 2019-20

6η φάση: Ολυμπιακός – Καλαμάτα 2-0, 4-1

Προημιτελικά: Ολυμπιακός – Λαμία 0-0, 3-2

Ημιτελικά: Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ 3-2, 0-2

Τελικός: Ολυμπιακός – ΑΕΚ 1-0

Κύπελλο Ελλάδας 2020-21

6η φάση: Ολυμπιακός – Παναιτωλικός 3-0, 3-0

Προημιτελικά: Ολυμπιακός – Άρης

Από το 2010 μέχρι σήμερα λοιπόν, ο Ολυμπιακός έχει παίξει σε 5 σεζόν στο Κύπελλο απέναντι στην ΑΕΚ. Οι δύο ομάδες έχουν πάρει από έναν τελικό, ενώ η Ένωση μετράει δύο προκρίσεις έναντι μιας των ερυθρόλευκων (αυτή με το χέρι του Χάρα, όταν ήταν στην Β’ Εθνική).

Από το 2010 μέχρι σήμερα, ο Ολυμπιακός έχει παίξει σε 4 σεζόν στο Κύπελλο απέναντι στον ΠΑΟΚ. Έχει αποκλειστεί δύο φορές, έχει προκριθεί στο γήπεδο σε μία περίπτωση (πέρσι), ενώ την σεζόν 2015-16 προκρίθηκε δίχως κάποιος από τους δύο αγώνες να ολοκληρωθεί εντός γηπέδου (ο ένας δεν ξεκίνησε ποτέ).

Από το 2010 μέχρι σήμερα, ο Ολυμπιακός δεν έχει κληρωθεί ποτέ με τον Παναθηναϊκό και μόλις μία φορά με τον Άρη. Και στατιστικά να το δει κάποιος ήταν το πιο πιθανό να έρθει κάποια στιγμή και μία κλήρωση απέναντι σε κάποια από αυτές τις δύο ομάδες. Εκτός αν απαγορεύεται να κληρώνεται ο Ολυμπιακός με τον Άρη.

ΥΓ.: Η φωτογραφία που επιλέχθηκε για το κείμενο δεν είναι τυχαία. Είναι η απονομή από τον τελικό του 2013 απέναντι στον Αστέρα Τρίπολης, όταν οι οπαδοί των ερυθρόλευκοι άδειασαν τις εξέδρες χωρίς να έχουν την διάθεση να δουν τον γύρο θριάμβου αηδιασμένοι από τα διαιτητικά όργια κατά των Αρκάδων (ή επειδή βιάζονταν να προλάβουν τους τελευταίους συρμούς του ΗΣΑΠ, όπως διέρρευσε ο επίσημος Ολυμπιακός), σε μία περίοδο που οι κληρώσεις για τον θεσμό του κυπέλλου γίνονταν με υποδειγματικό τρόπο.

sdna.gr

Elabet
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Κοινοποίησε αυτό το άρθρο