Ακολουθήστε μας

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Mίλησε για όλους και για όλα ο Βιερίνια

O αρχηγός του ΠΑΟΚ, Αντελίνο Βιερίνια μίλησε στην ραδιοφωνική εκπομπή   του Σ.Φ. Κιλκίς και έδωσε απαντήσεις για όλα

Aναλυτικά όλα όσα είπε:

Αρχικά είπε:

«Στέλνω την αγάπη μου. Το πιο σημαντικό είναι να είναι όλοι καλά στην υγεία τους. Εμείς από την πλευρά μας θα προσπαθήσουμε να αλλάξουμε τα αποτελέσματα, που ξέρουμε πόση σημασία έχουν για τον κόσμο».

Για την πρώτη του εμπειρία στη Θεσσαλονίκη και τον ΠΑΟΚ:

«Το πρώτο πάτημα στη Θεσσαλονίκη, δεν ήταν και το καλύτερο. Είχα φτάσει μεσάνυχτα, είχαν κάνει λάθος τις ημερομηνίες, πήγα με ένα ταξί στο ξενοδοχείο. Την επομένη ήταν η πρώτη μου προπόνηση στην Τούμπα και εκεί άλλαξαν όλα. Είχε 10-15.000 κόσμο και εκεί ήταν κάτι που έχω ξεχωρίσει από όλα. Μιλούσα με τον Σάντος, γιατί αυτός με έφερε και μετά είχα μιλήσει με τον Μπρούνο Αλβες, που με έβαλε λίγο στο κλίμα. Είχε δει την ατμόσφαιρα στην Τούμπα, παίζοντας στην ΑΕΚ και μου είχε πει ότι οι φίλαθλοι είναι τρελοί με τον ΠΑΟΚ. Και πάλι όμως, δε μπορώ να περιγράψω τα συναισθήματα».

Για τον κόσμο του ΠΑΟΚ, τις απαιτήσεις του και πως μπορεί να το διαχειριστεί ένας παίκτης:

«Με το χέρι στην καρδιά, αρνητικά υπάρχουν σε όλες τις δουλειές. Εγώ είμαι από το Γκιμαράες και εκεί υπάρχει πολύ τρέλα επίσης. Είναι κι αυτοί ασπρόμαυροι και ίσως είναι η μοναδική πόλη, που όλοι οι κάτοικοι υποστηρίζουν αυτήν την ομάδα. Τόσο μεγάλο πάθος όμως ήταν η πρώτη φορά που έζησα. Εμείς σας καταλαβαίνουμε, εσείς μας καταλαβαίνετε. Δε μπορούν να αλλάξουν κάποια πράγματα. Είναι δύσκολο να το περάσεις στους καινούργιους παίκτες, έχουν άλλη κουλτούρα, έρχονται από άλλα πρωταθλήματα. Με τον Πάμπλο, προσπαθούμε να τα περάσουμε αυτά, αλλά με άδειες κερκίδες, είναι μόνο λόγια. Είναι δύσκολο, αλλά προσπαθούμε να περάσουμε στα νέα παιδιά τι σημαίνει να φορούν τη φανέλα του ΠΑΟΚ».

Για την επιστροφή του στην ομάδα και αν έχει πετύχει τα όνειρα του με τον ΠΑΟΚ:

«Αυτό που είχα υποσχεθεί, νομίζω το έκανα! Ξέρουμε τι τραβήξαμε τις πρώτες εποχές, οικονομικά, με τη διαιτησία τι γινόταν και τι γίνεται ακόμα. Δεν ήθελα αυτά τα χρόνια να το αφήσω έτσι. Δε νομίζω ότι έχει κλείσει ο κύκλος μου, τουλάχιστον εγώ δε νιώθω έτσι. Εχω ακόμα ως ποδοσφαιριστής, ως αρχηγός και ως άνθρωπος να δώσω. Το να φτάσεις στην κορυφή, είναι σχετικά εύκολο, να παραμείνεις είναι το δύσκολο. Ο καημός που έχω είναι ότι χτίσαμε καλές βάσεις να είμαστε στην κορυφή για πολλά χρόνια και χάσαμε λίγο το δρόμο. Εγώ αυτό που θα ήθελα, είναι τον ΠΑΟΚ κάθε χρόνο πρωταθλητή».

Για τον Ιβάν Σαββίδη:

«Είχα πει κι από όταν ήμουν στη Γερμανία για τη βοήθεια που δίνει στην ομάδα. Το τελευταίο διάστημα, μιλάω κάπου-κάπου μαζί του και μου φαίνεται υγιής, αλλά δυστυχώς δε μπορεί να είναι στη Θεσσαλονίκη. Ως αρχηγός προσπαθώ να μεταφέρω στους νέους παίκτες τι σημαίνει ο ΠΑΟΚ, γιατί όταν είναι και το αφεντικό πάνω από το κεφάλι σου, είναι διαφορετικά τα πράγματα. Τα πρώτα 3-4 χρόνια που ήταν στον ΠΑΟΚ, τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά, οπότε δε λέει κάτι αν είναι εδώ ή όχι. Έχει εδώ τους ανθρώπους τους που τους πιστεύει και αν τους πιστεύει ο κ. Σαββίδης το ίδιο πρέπει να κάνουμε κι εμείς. Δεν είναι μόνο ότι δεν έρχεται στην Ελλάδα, δε βλέπει ούτε την οικογένεια του, οπότε είναι λίγο λεπτό το θέμα».

Για όσα συνέβησαν το περασμένο καλοκαίρι με την παραμονή του:

«Άκουγα πολλά… Το post που έκανα στο τέλος, γιατί περίμενα πολύ καιρό, έλεγε αυτά που πίστευα. Μιλούσαν για εκατομμύριο στο συμβόλαιο μου. Στην αρχή με τον κορoνοϊό, ήμουν ο πρώτος που μείωσε το συμβόλαιο του και συζήτησα με τους υπόλοιπους για να το μειώσουν. Άκουσα ότι εγώ ζητούσα 150.000 για να παίξω στα πλέι οφ κάτι που δεν ισχύει. Δεν είπα ποτέ όχι σε καμία πρόταση του ΠΑΟΚ, γιατί μου είχαν κάνει. Πάντα έλεγα ναι σε αυτά που μου είχαν πει. Σε μία φάση σταμάτησε η συζήτηση και μετά το τέλος των Play Off, περίμενα μια πρόταση, που δεν ήρθε. Είχα ζητήσει να μιλήσω με τον κ. Ιβάν. Για να ξεκαθαρίσει το θέμα, μετά τον πρώτο χρόνο είχα πρόταση να φύγω με τα διπλά λεφτά από εδώ. Είναι καλό να τα ξέρει ο κόσμος, γιατί δε μιλάω, δε μιλάω και με γαμ… από παντού.

Δε λέω ότι είναι λάθος. Το θέμα μου δεν ήταν ποτέ οικονομικό. Αν ήταν θέμα οικονομικό δε θα ερχόμουν στον ΠΑΟΚ. Μπορούσα να πάω Σαουδική Αραβία, μπορούσα να πάω κι αλλού, αλλά αυτό που ήθελα εγώ ήταν να κλείσω την καριέρα μου στον ΠΑΟΚ».

Για το πόσο πιστεύει ότι μπορεί να προσφέρει και αν θα ήθελε να συνεχίσει από άλλο πόστο:

«Υπέγραψα ένα χρόνο γιατί η ομάδα κι εγώ, αυτό θεωρήσαμε ότι είναι το καλύτερο. Δε θέλω να βάζω στόχο σε χρόνια. Καλά είμαι, πιστεύω ότι μπορώ να βοηθήσω την ομάδα. Αν δε μπορέσω, θα είμαι ο πρώτος που θα πάω στον Ιβάν και θα του πω ότι τον ευχαριστώ για όλα και η καριέρα μου τελειώνει. Φυσικά και θέλω να μείνω στην οικογένεια του ΠΑΟΚ. Το όνομα μου πήρε αξία στο εξωτερικό και νομίζω ότι και σε 4-5 χρόνια θα μπορώ να βοηθήσω την ομάδα».

Για τη φετινή πορεία της ομάδας και την απόσταση από την κορυφή:

«Εγώ δεν ήμουν στην προετοιμασία, κατάλαβα όμως ότι και οι μεταγραφές που έγιναν, έγιναν για ένα σύστημα ενός άλλου προπονητή. Το σύστημα του Πάμπλο που παίζει ο ΠΑΟΚ είναι το ίδιο σύστημα με το οποίο πήραμε το νταμπλ. Εγώ που είχα συζητήσει τρεις φορές με τον Φερέιρα, έλεγαν ότι μάλιστα τον είχα… πιάσει από το λαιμό, ενώ δεν είχα κανένα πρόβλημα, είχαμε πει την πρώτη σεζόν, ότι δεν έχουμε παίκτες γι’αυτό το σύστημα. Τη δεύτερη, έφεραν παίκτες για το σύστημα αυτό και τώρα, έχουμε γυρίσει στο παλιό. Δεν έχουμε καθαρό εξτρέμ και από τη στιγμή που ήρθε ο Πάμπλο, η ομάδα νιώθει ότι παίζει καλό ποδόσφαιρο, ότι έχει τον έλεγχο του παιχνιδιού σε όλα τα παιχνίδια. Ούτε στο 3-1 με τον Ολυμπιακό στην Τούμπα, δεν είχαμε κλείσει τόσο πολύ τον Ολυμπιακό. Πρέπει να του δώσουμε την ευκαιρία του Γκαρσία ως προπονητή, γιατί τώρα τον γνωρίζω και νομίζω ότι έχει μέλλον».

Για την ψυχολογία αυτής της ομάδας αν έπαιζε με κόσμο στο γήπεδο:

Όσοι γνωρίζουν τι σημαίνει ο ΠΑΟΚ, το 99% συμφωνεί. Μπορεί να πω εγώ κάτι, ο Κρέσπο, ο Βαρέλα, αλλά μόνο η γεμάτη Τούμπα μπορεί να σε κάνει να νιώσεις τι σημαίνει ΠΑΟΚ. Με 30.000 κόσμο, η μπάλα μπαίνει μέσα. Ο ΠΑΟΚ αρχίζει να βάζει βάσεις για το ποδόσφαιρο που θέλει να παίξει, το μέλλον νομίζω ότι θα είναι καλό. Μπορούμε να διεκδικήσουμε τους στόχους. Έχουν ποιότητα και αυτοί που ήρθαν τώρα. Ο Καγκάβα έχει ασύγκριτη ποιότητα. Ο Μπάμπα, επειδή τον γνωρίζω από τη Γερμανία, δεν τον πούλησε τυχαία η Αουγκσμπουργκ τόσα εκατομμύρια στη Τσέλσι. Έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε και από λεπτομέρειες έχουμε τέτοια απόσταση».

Για τα χρήματα που έχουν μαζέψει οι παίκτες του ποδοσφαίρου για την ΑΜΚ του μπάσκετ:

«Το έχουμε κάνει ήδη… Έχουμε μαζέψει τα λεφτά και μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα τα έχουμε δώσει».

Απόψεις

Ντέρμπι μόνο στα χαρτιά, τρία και… λίγα ήταν

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ:

Ο ΠΑΟΚ δεν άφησε σε κανένα σημείο του αγώνα τον Άρη να πάρει «ανάσες» ή να νιώσει ότι μπορεί να του κόψει τον δρόμο στη μάχη για το πρωτάθλημα. Από τα πρώτα λεπτά υπήρχε η αίσθηση ότι το ματς πήγαινε προς μία και μόνο κατεύθυνση, με ρυθμό, ένταση και αποφασιστικότητα σε απόλυτα ασπρόμαυρα πρότυπα. Το τελικό 3-1, μέσα σε μια καυτή και κατάμεστη Τούμπα, απλώς σφράγισε αυτό που ήταν εμφανές από την αρχή: ένα ντέρμπι που ήταν ντέρμπι μόνο στα χαρτιά. Και αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, το σκορ θα μπορούσε άνετα να γράψει 6-1, με βάση τις ευκαιρίες που δημιούργησε ο ΠΑΟΚ, με πίεση οργανωμένη, επιθετική και ασφυκτική, ενώ ο Άρης έμοιαζε από νωρίς να «ζαλίζεται» σε κάθε αλλαγή ρυθμού, σε κάθε επιτάχυνση, σε κάθε διεκδίκηση.

Το 1-0 ήρθε σαν φυσιολογική εξέλιξη από εκτέλεση κόρνερ, όταν η μπάλα στρώθηκε στον Τάισον, που με ένα δυνατό βολ πλανέ τίναξε τα δίχτυα. Ο Βραζιλιάνος ήταν παντού, δημιουργούσε, πίεζε και έσερνε ολόκληρη την ομάδα προς τα μπροστά, δείχνοντας την ηγετική του παρουσία στο παιχνίδι. Κόντρα στη ροή του ματς, ο Γιένσεν ισοφάρισε στο 45’, αλλά πριν προλάβουν να το συνειδητοποιήσουν οι παίκτες του Άρη, ο ΠΑΟΚ πάτησε ξανά γκάζι. Στις καθυστερήσεις του πρώτου μέρους, ο Τάισον μπήκε πρώτος στη φάση, προλαβαίνοντας τον Διούδη και κερδίζοντας το πέναλτι, το οποίο εκτέλεσε ψύχραιμα και αποφασιστικά ο Γιακουμάκης για το 2-1. Το γκολ αυτό επιβεβαίωσε την κυριαρχία του ΠΑΟΚ και έδειξε σε όλους ποιος ήταν το αφεντικό στο γήπεδο.

Στο δεύτερο μέρος, ο ΠΑΟΚ επέστρεψε από τα αποδυτήρια με ακόμη μεγαλύτερη ένταση, κυκλοφορία της μπάλας, ευκαιρίες, επιθετικότητα και αυτοπεποίθηση, ενώ ο Άρης έμοιαζε απλώς να τρέχει πίσω από τη μπάλα, χωρίς να μπορεί να αντιδράσει. Το 3-1 του Γιακουμάκη ήταν η οριστική σφραγίδα, με υποδειγματική κίνηση στην περιοχή και εκτέλεση όπως μόνο ένας καθαρόαιμος φορ μπορεί να ολοκληρώσει. Ο Κρητικός επιθετικός σημείωσε δύο γκολ, συμμετείχε σε όλο το παιχνίδι και ανέβασε την ομάδα συνολικά, ενώ ο ΠΑΟΚ έχασε κι άλλες ευκαιρίες για ακόμη πιο βαρύ σκορ, με τον Άρη να προσπαθεί απλώς να αποφύγει την καταιγίδα που δεχόταν.

Ο ΠΑΟΚ αποδείχθηκε σε άλλη κλάση, αφήνοντας τον Άρη σε έναν άλλο κόσμο. Απόψε δεν κέρδισε απλώς, αλλά επιβλήθηκε, επιβεβαίωσε και κυριάρχησε, χτίζοντας μια πορεία που δείχνει ότι η ομάδα πάει για μεγάλα πράγματα. Ο Άρης, αντίθετα, μένει να ψάχνει άλλοθι, με ακόμη μια χρονιά να μοιάζει να χάνεται πολύ πριν φτάσει στο τέλος της. Η Τούμπα ήταν το απόλυτο στήριγμα για τον ΠΑΟΚ: έδρα, δύναμη, πίεση, ταυτότητα, με ποδόσφαιρο που δείχνει ομάδα τίτλου. Σε ένα ματς όπου άλλοι θα έβλεπαν άγχος, ο ΠΑΟΚ είδε ευκαιρία για δήλωση και την έκανε δυνατά: Εδώ είναι η Τούμπα. Κι εδώ, το αφεντικό είναι ένα!

Περισσότερα

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Βαρούχας: Σωστές όλες οι αποφάσεις Γιοβάνοβιτς-VAR στο ντέρμπι της Τούμπας

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ:

Ο τηλεκριτικός διαιτησίας Παναγιώτης Βαρούχας επιβεβαίωσε στην «Αθλητική Κυριακή» ότι όλες οι αποφάσεις του διαιτητή Γιοβάνοβιτς και του VAR στο ντέρμπι της Τούμπας ήταν σωστές.

Συγκεκριμένα, η κίτρινη κάρτα στον Λούκα Ιβανούσετς ήταν δικαιολογημένη, δεν υπήρχε πέναλτι υπέρ του Άρη στη φάση Κεντζιόρα-Γένσεν, ενώ το πέναλτι υπέρ του Τάισον στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου δόθηκε σωστά.

Περισσότερα

Διαβάστε Ακόμη