Ακολουθήστε μας

Απόψεις

Μαγεία Τάισον και επιστροφή με στυλ

Ο ΠΑΟΚ υποδέχθηκε τον Άρη στην κατάμεστη Τούμπα για την 13η αγωνιστική του πρωταθλήματος, στο μεγάλο ντέρμπι της πόλης.

Γράφει ο Λευτέρης Γεωργάκης

Αναμενόμενη ενδεκάδα από τον Ρουμάνο τεχνικό, με τον Κωνσταντέλια να επιστρέφει στην αποστολή της ομάδας.

Το παιχνίδι ξεκίνησε με ένταση, καθώς στο πρώτο λεπτό ο Ιβάνουσετς έκανε δυνατό φάουλ με ψηλά το πόδι και αντίκρισε την πρώτη κίτρινη κάρτα. Η πρώτη αξιόλογη φάση για τον ΠΑΟΚ ήρθε στο 7’, όταν ο Τάισον δοκίμασε σουτ που πέρασε πάνω από την εστία.

Από τα πρώτα λεπτά, ο ΠΑΟΚ προσπάθησε να χτυπήσει από τη δεξιά πλευρά με τον Ζίβκοβιτς, επιδιώκοντας συνεχώς να δημιουργήσει ρήγματα στην άμυνα του Άρη. Από την άλλη, οι κιτρινόμαυροι επιχείρησαν με κάθε τρόπο να «σπάσουν» τον ρυθμό, κάνοντας συνεχώς καθυστερήσεις. Ο ΠΑΟΚ χρειαζόταν ένα γρήγορο γκολ για να βρει τον ρυθμό και την ταχύτητα που απαιτούσε το παιχνίδι του.

Στο 20’ ο Ζίβκοβιτς έβγαλε εξαιρετική κάθετη στον Γιακουμάκη, κόβοντας την άμυνα του Άρη στα δύο, όμως η φάση δεν ολοκληρώθηκε όπως έπρεπε. Το πρώτο 25λεπτο βρήκε τον ΠΑΟΚ να πιέζει ασταμάτητα και να έχει εγκλωβίσει τον Άρη στο δικό του μισό χωρίς να του αφήνει περιθώρια αντίδρασης.

Ωστόσο, ο ΠΑΟΚ βρέθηκε για ακόμη μία φορά αντιμέτωπος με τον μόνιμο «εχθρό» του: την αποτελεσματικότητα στο τελευταίο τρίτο.

Στο 27’, οι κόποι του δικεφάλου καρποφόρησαν. Ο Τάισον, με εντυπωσιακό γυριστό σουτ από κοντινή απόσταση, άνοιξε το σκορ μετά από σέντρα του Ζίβκοβιτς, γράφοντας το 1–0.

Η απουσία του Κωνσταντέλια είχε γίνει εμφανής μέχρι τότε, καθώς έλειπε ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στην άμυνα και την επίθεση ο κλασικός playmaker που «ράβει» και «κόβει» το παιχνίδι.

Ο Άρης ισοφάρισε στο 43’ έπειτα από αδράνεια στην άμυνα του ΠΑΟΚ. Όμως δεν πρόλαβε να χαρεί, καθώς στην επόμενη φάση ο Τάισον κυνήγησε τη μπάλα και κέρδισε πέναλτι από τον Διούδη.

Το πρώτο ημίχρονο ήταν εξαιρετικό για τον ΠΑΟΚ. Ο Λουτσέσκου είχε προετοιμάσει άριστα την ομάδα, γνωρίζοντας ακριβώς τι ήθελε να κάνει από το πρώτο λεπτό. Οι παίκτες εκτέλεσαν το πλάνο του με συνέπεια, εγκλωβίζοντας τον Άρη και πηγαίνοντας στα αποδυτήρια μπροστά με 2-1. Ο ΠΑΟΚ κινδύνευσε να αδικήσει τον εαυτό του με ένα γκολ «από το πουθενά», αλλά ο Τάισον έδειξε ξανά τον δρόμο.

Το δεύτερο ημίχρονο απαιτούσε προσοχή και ηρεμία, ειδικά στο γνωστό «δύσκολο» πρώτο δεκάλεπτο του ΠΑΟΚ.

Και όμως, το ξεκίνημα ήταν ιδανικό. Στο 48’, μετά από υποδειγματική αντεπίθεση που θα μπορούσε να διδάσκεται σε σεμινάρια προπονητικής, ο Τάισον τροφοδότησε τον Γιακουμάκη, ο οποίος με άψογο πλασέ έγραψε το 3-1.

Στο 58’ ο Μύθου αντικατέστησε τον Γιακουμάκη, ενώ στο 66’ ο Ντεσπόντοφ πέρασε στη θέση του Ιβάνουσετς.

Ο ΠΑΟΚ άγγιξε το 4-1 με τον Ζίβκοβιτς, όμως ο Διούδης είπε «όχι». Λίγο αργότερα ο Ντεσπόντοφ έχασε τεράστια ευκαιρία μετά από υπέροχη πάσα του Μπάμπα.

Στο 77’ η Τούμπα σηκώθηκε στο πόδι: ο Κωνσταντέλιας επέστρεψε στον αγωνιστικό χώρο, αντικαθιστώντας τον Ζίβκοβιτς, ενώ ο Καμαρά πέρασε στη θέση του Οζντόεφ.

Τέλος παιχνιδιού. Ένας ΠΑΟΚ με ψυχή, πάθος και καθαρό πλάνο. Από το πρώτο λεπτό η ομάδα ήξερε τι ήθελε να κάνει και το εφάρμοσε με συνέπεια. Ο Λουτσέσκου αξίζει τα εύσημα για τη στρατηγική του εικόνα.

Ωστόσο, παρά το τελικό αποτέλεσμα, δεν πρέπει να ξεγελάει κανέναν: το πρόβλημα της αποτελεσματικότητας παραμένει. Ο ΠΑΟΚ αδικεί την εξαιρετική του εμφάνιση όταν δεν «καθαρίζει» τις φάσεις που δημιουργεί. Το σκορ θα μπορούσε και θα έπρεπε να είναι μεγαλύτερο.

Επόμενο παιχνίδι κόντρα στη Λουντογκόρετς την Πέμπτη. Με ηρεμία και τακτική οργάνωση, ο ΠΑΟΚ μπορεί να φύγει με τη νίκη.

Απόψεις

Ντέρμπι μόνο στα χαρτιά, τρία και… λίγα ήταν

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ:

Ο ΠΑΟΚ δεν άφησε σε κανένα σημείο του αγώνα τον Άρη να πάρει «ανάσες» ή να νιώσει ότι μπορεί να του κόψει τον δρόμο στη μάχη για το πρωτάθλημα. Από τα πρώτα λεπτά υπήρχε η αίσθηση ότι το ματς πήγαινε προς μία και μόνο κατεύθυνση, με ρυθμό, ένταση και αποφασιστικότητα σε απόλυτα ασπρόμαυρα πρότυπα. Το τελικό 3-1, μέσα σε μια καυτή και κατάμεστη Τούμπα, απλώς σφράγισε αυτό που ήταν εμφανές από την αρχή: ένα ντέρμπι που ήταν ντέρμπι μόνο στα χαρτιά. Και αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, το σκορ θα μπορούσε άνετα να γράψει 6-1, με βάση τις ευκαιρίες που δημιούργησε ο ΠΑΟΚ, με πίεση οργανωμένη, επιθετική και ασφυκτική, ενώ ο Άρης έμοιαζε από νωρίς να «ζαλίζεται» σε κάθε αλλαγή ρυθμού, σε κάθε επιτάχυνση, σε κάθε διεκδίκηση.

Το 1-0 ήρθε σαν φυσιολογική εξέλιξη από εκτέλεση κόρνερ, όταν η μπάλα στρώθηκε στον Τάισον, που με ένα δυνατό βολ πλανέ τίναξε τα δίχτυα. Ο Βραζιλιάνος ήταν παντού, δημιουργούσε, πίεζε και έσερνε ολόκληρη την ομάδα προς τα μπροστά, δείχνοντας την ηγετική του παρουσία στο παιχνίδι. Κόντρα στη ροή του ματς, ο Γιένσεν ισοφάρισε στο 45’, αλλά πριν προλάβουν να το συνειδητοποιήσουν οι παίκτες του Άρη, ο ΠΑΟΚ πάτησε ξανά γκάζι. Στις καθυστερήσεις του πρώτου μέρους, ο Τάισον μπήκε πρώτος στη φάση, προλαβαίνοντας τον Διούδη και κερδίζοντας το πέναλτι, το οποίο εκτέλεσε ψύχραιμα και αποφασιστικά ο Γιακουμάκης για το 2-1. Το γκολ αυτό επιβεβαίωσε την κυριαρχία του ΠΑΟΚ και έδειξε σε όλους ποιος ήταν το αφεντικό στο γήπεδο.

Στο δεύτερο μέρος, ο ΠΑΟΚ επέστρεψε από τα αποδυτήρια με ακόμη μεγαλύτερη ένταση, κυκλοφορία της μπάλας, ευκαιρίες, επιθετικότητα και αυτοπεποίθηση, ενώ ο Άρης έμοιαζε απλώς να τρέχει πίσω από τη μπάλα, χωρίς να μπορεί να αντιδράσει. Το 3-1 του Γιακουμάκη ήταν η οριστική σφραγίδα, με υποδειγματική κίνηση στην περιοχή και εκτέλεση όπως μόνο ένας καθαρόαιμος φορ μπορεί να ολοκληρώσει. Ο Κρητικός επιθετικός σημείωσε δύο γκολ, συμμετείχε σε όλο το παιχνίδι και ανέβασε την ομάδα συνολικά, ενώ ο ΠΑΟΚ έχασε κι άλλες ευκαιρίες για ακόμη πιο βαρύ σκορ, με τον Άρη να προσπαθεί απλώς να αποφύγει την καταιγίδα που δεχόταν.

Ο ΠΑΟΚ αποδείχθηκε σε άλλη κλάση, αφήνοντας τον Άρη σε έναν άλλο κόσμο. Απόψε δεν κέρδισε απλώς, αλλά επιβλήθηκε, επιβεβαίωσε και κυριάρχησε, χτίζοντας μια πορεία που δείχνει ότι η ομάδα πάει για μεγάλα πράγματα. Ο Άρης, αντίθετα, μένει να ψάχνει άλλοθι, με ακόμη μια χρονιά να μοιάζει να χάνεται πολύ πριν φτάσει στο τέλος της. Η Τούμπα ήταν το απόλυτο στήριγμα για τον ΠΑΟΚ: έδρα, δύναμη, πίεση, ταυτότητα, με ποδόσφαιρο που δείχνει ομάδα τίτλου. Σε ένα ματς όπου άλλοι θα έβλεπαν άγχος, ο ΠΑΟΚ είδε ευκαιρία για δήλωση και την έκανε δυνατά: Εδώ είναι η Τούμπα. Κι εδώ, το αφεντικό είναι ένα!

Περισσότερα

Απόψεις

Ντέρμπι με ένταση, βροχή και VAR: Άρης–ΠΑΟΚ 1–1

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ:

Ο Άρης και ο ΠΑΟΚ διασταύρωσαν σήμερα τα ξίφη τους στο ντέρμπι της πόλης για την 4η αγωνιστική του Κυπέλλου Ελλάδας Betsson. Από πλευράς ΠΑΟΚ υπήρξαν πολλές αλλαγές, με τον Ράζβαν Λουτσέσκου να επιλέγει τον Τσιφτσή κάτω από τα δοκάρια, τους Μιχαηλίδη και Βολιάκο στο κέντρο της άμυνας, ενώ στα άκρα αγωνίστηκαν οι Σάστρε και Μπάμπα. Στη μεσαία γραμμή βρέθηκαν οι Οζντόεφ, Μπιάκο και ο Καμαρά, που επέστρεψε μετά από μακρά απουσία λόγω τραυματισμού. Στην επίθεση ξεκίνησαν οι Ντεσπόντοφ και Ζίβκοβιτς στα άκρα, με τον νεαρό Μύθου στην κορυφή.

Γράφει ο Λευτέρης Γεωργάκης

Το παιχνίδι είχε έντονο στοιχείο τακτικής από τις δύο ομάδες, καθώς αμφότερες ήθελαν τη νίκη αλλά και να διαχειριστούν δυνάμεις ενόψει του κυριακάτικου ντέρμπι πρωταθλήματος στην Τούμπα για τη 13η αγωνιστική.

Οι συνεχείς βροχοπτώσεις κατέστησαν τον αγωνιστικό χώρο ιδιαίτερα γλιστερό, χωρίς όμως να αποθαρρύνουν τις δύο ομάδες από το να μπουν με ένταση στο παιχνίδι. Ο ΠΑΟΚ έπρεπε να διαχειριστεί σωστά το πρώτο δεκάλεπτο μέχρι να βρει ρυθμό, αποφεύγοντας παράλληλα τους κινδύνους από τις αντεπιθέσεις του Άρη.

Η πρώτη μεγάλη ευκαιρία για τον «Δικέφαλο» ήρθε στο 8ο λεπτό, όταν μετά από κόρνερ του Ζίβκοβιτς ο Βολιάκος, παρά το τράβηγμα που δέχτηκε, έπιασε κεφαλιά, με την μπάλα να περνάει δίπλα από το δεξί δοκάρι.

Στο 12’ ο διαιτητής Παπαπέτρου σταμάτησε το παιχνίδι για έλεγχο VAR σχετικά με πιθανό πέναλτι του Βολιάκου. Τελικά δόθηκε η παράβαση υπέρ του ΠΑΟΚ. Ο Ντεσπόντοφ ανέλαβε την εκτέλεση, όμως ο τερματοφύλακας του Άρη απέκρουσε διατηρώντας το 0–0.

Για περίπου 20 λεπτά ο ΠΑΟΚ είχε εγκλωβίσει τον Άρη στην περιοχή του, χωρίς όμως να μετατρέψει τις ευκαιρίες σε γκολ κάτι που στο ποδόσφαιρο συνήθως κοστίζει, όπως έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν.

Στο 40’ ο Άρης βρήκε δίχτυα με σουτ του Πέρεζ μέσα από την περιοχή, έπειτα από αδράνεια της ασπρόμαυρης άμυνας. Ωστόσο, το γκολ ακυρώθηκε μέσω VAR ως οφσάιντ και το 0–0 παρέμεινε.

Το ημίχρονο στο «Κλεάνθης Βικελίδης» ήταν γεμάτο ένταση, φάσεις, φάουλ, κόρνερ, πέναλτι και ακυρωθέν γκολ. Ο ΠΑΟΚ για μισή ώρα ήταν μόνιμα στην αντίπαλη περιοχή, αλλά η αστοχία του κράτησε την αναμέτρηση ισόπαλη. Σε τέτοια ντέρμπι κάθε φάση είναι μισό γκολ και αν δεν αξιοποιηθεί, ο αντίπαλος θα σε τιμωρήσει.

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε άσχημα για τον ΠΑΟΚ. Στο 48’ ο Άρης βγήκε στην αντεπίθεση από δεξιά, έκανε τη σέντρα και ο Ντουντού με προβολή έδωσε προβάδισμα στους γηπεδούχους. Από εκείνο το σημείο η εικόνα του αγώνα άλλαξε εντελώς.

Στο 62’ ο Ντεσπόντοφ εκτέλεσε επικίνδυνο φάουλ λίγο έξω από την περιοχή, με την μπάλα να βρίσκει στο τείχος και στη συνέχεια στο οριζόντιο δοκάρι, σε μια φάση-κορυφαία στιγμή για τον ΠΑΟΚ.

Λουτσέσκου παρενέβη με αλλαγές: στο 63’ ο Τάισον αντικατέστησε τον Μπιάκο, στο 73’ μπήκαν οι Χατσίδης αντί Ντεσπόντοφ και Γιακουμάκης αντί Μύθου, ενώ στο 81’ πέρασαν στο παιχνίδι οι Ιβάνουσετς και Κένι.

Το δεύτερο μέρος ήταν κακό για τον ΠΑΟΚ, με εκνευρισμό, έλλειψη καθαρού μυαλού και σχεδόν ανύπαρκτες φάσεις. Επιβεβαιώθηκε για ακόμη μια φορά ότι όταν δεν τελειώνεις τις ευκαιρίες, θα δεχθείς το γκολ. Παράλληλα, έγινε εμφανές και το επαναλαμβανόμενο πρόβλημα της ομάδας στις αντεπιθέσεις από δεξιά, καθώς σε δύο συνεχόμενα παιχνίδια (Λεβαδειακός και Άρης) δέχθηκε πανομοιότυπα τέρματα.

Στο 90+6’, μετά από γέμισμα του Τάισον και σύγχυση στη μικρή περιοχή, ο Γιακουμάκης ισοφάρισε σε 1–1, σώζοντας τον ΠΑΟΚ από την ήττα.

Το αποτέλεσμα δεν σημαίνει πως τα προβλήματα μπαίνουν κάτω από το χαλάκι. Στο κυριακάτικο ντέρμπι της Τούμπας ο ΠΑΟΚ θα πρέπει να εμφανιστεί εντελώς διαφορετικός: με καθαρό μυαλό, ενέργεια και αποτελεσματικότητα. Σήμερα, πέρα από το πρώτο 20λεπτο, οι ασπρόμαυροι έδειξαν άψυχοι και βρέθηκαν ξανά να κυνηγούν ένα ολόκληρο παιχνίδι από την αρχή. Τέτοια ντέρμπι κερδίζονται μόνο με… μαχαίρι στα δόντια

Περισσότερα

Διαβάστε Ακόμη