ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Euro 2020: «Επτάψυχη» Ισπανία πέρασε στους “8”
Με ψυχή στην παράταση κλείδωσε την πρόκριση η Ισπανία κόντρα στην Κροατία με 5-3 (3-3 κ.δ), για τη φάση των 16, στο “Πάρκεν” της Κοπεγχάγης.
Η Ισπανία έγινε η πρώτη ομάδα που έβαλε πέντε γκολ σε δύο διαδοχικά παιχνίδια Euro. Με τον Άλβαρο Μοράτα να πετύχει ακόμα ένα ρεκόρ, αλλά προσωπικό, φτάνοντας τα πέντε τέρματα ισοφαρίζοντας τον Φερνάντο Τόρες.
Η Ισπανία σημείωσε το πιο απίθανο αυτογκόλ στο Euro 2020, δέχθηκε δύο γκολ στο τελευταίο τέταρτο, κινδύνεψε να δεχθεί πρώτη γκολ στην παράταση, όμως αποδείχθηκε πολύ σκληρή για να πεθάνει. Βρήκε τις απαντήσεις κόντρα στην Κροατία και με το 5-3 που διαμόρφωσαν στον εξτρά χρόνο οι Άλβαρο Μοράτα και Μίκελ Ογιαρθάμπαλ από σέντρες του Ντάνι Όλμο, πήρε την πρόκριση στα προημιτελικά του τουρνουά.
Η UEFA χρέωσε το αυτογκόλ της Ισπανίας στον Πέδρι και όχι στον τερματοφύλακα Ουνάι Σιμόν, ενώ είναι το πρώτο αυτογκόλ που σημειώνεται εκτός περιοχής στην ιστορία των Euro.
Ο αγώνας:
Η Ισπανία πήρε τα ηνία του αγώνα, χωρίς να βρει αντίσταση απ’ την Κροατία, που δείχνει έτοιμη να παίξει από πίσω και να χτυπήσει στην κόντρα.
Στο 9′ Αδύναμη κεφαλιά του Αθπιλικουέτα από το χτύπημα φάουλ του Κόκε, μπλόκαρε ο Λιβάκοβιτς.
Μεγάλη χαμένη ευκαιρία για την Ισπανία στο 16′. Ο Κόκε βρέθηκε σε θέση βολής, από το σημείο του πέναλτι, έκανε το πλασέ, όμως έδιωξε με τα πόδια ο Λιβάκοβιτς.
Τρία λεπτά αργότερα μετά την πανέμορφη ομαδική προσπάθεια της Ισπανίας που κατέληξε σε σέντρα του Τόρες από δεξιά, κεφαλιά του Μοράτα, αλλά η μπάλα χτυπάει και στον Βίντα και μπλόκαρε ο Λιβάκοβιτς.
Η Κροατία πήρε προβάδισμα στο σκορ στο 20′ με αδιανόητο αυτογκόλ! Γύρισμα του Πέδρι στον Σιμόν σχεδόν από το κέντρο, ο Ισπανός τερματοφύλακας προσπάθησε να κοντρολάρει, αλλά έχασε την μπάλα η οποία κατέληξε στα δίχτυα του. Αυτό ήταν το 9ο αυτογκόλ στο φετινό τουρνουά από την έναρξη του Euro το 1960 μέχρι και το 2016 είχαν σημειωθεί συνολικά 9 αυτογκόλ.
Η Κροατία απείλησε ξανά στο 25′, ο Βλάσιτς μπήκε στην περιοχή από δεξιά, σούταρε, η μπάλα στην εξωτερική πλευρά των διχτυών.
Φάση διαρκείας στην περιοχή της Κροατίας στο 38‘, με τον Λιβάκοβιτς να βγαίνει απ’ την εστία του για να προστατεύσει καλύτερα το σουτ, τελικά αυτό γίνεται απ’ τον Γκαγιά, ο Λιβάκοβιτς αποκρούει, ο Σαράμπια πήρε το ριμπάουντ και σουταρε, με την μπάλα να καταλήγει στα δίχτυα.
Με το δεξί ξεκίνησε η Ισπανία το δεύτερο ημίχρονο και στο 57′ η κεφαλιά του Αθπιλικουέτα από κοντά που, βρέθηκε στη θέση που κανείς δεν περίμενε – από δεξιός μπακ στο κέντρο της κροατικής άμυνας – ύστερα από σέντρα του Τόρες, κατέληξε στα δίχτυα για το 2-1.
Στο 72′ ο Μοράτα έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα από κοντά, αλλά ήταν οφσάιντ.
Η Ισπανία έπιασε στον ύπνο τους Κροάτες στο 77′, ο Φεράν Τόρες οποίος έχει άπλετο χώρο μπροστά του και μόνο έναν αντίπαλο, έκανε το αριστερό πλασέ μέσα από την περιοχή, αφού απέφυγε τον Γκβάρντιολ, και σκόραρε για το 1-3.
Το παιχνίδι δεν τελείωσε εκεί και στο 85′ η Κροατία μπήκε ξανά στο ματς. Ο Μόντριτς βρέθηκε έξω από τη μικρή περιοχή, γύρισε αριστερά στον Μπούντιμιρ, αυτός να σουτάρει αλλά να μην μπορεί να νικήσει Σιμόν και σώματα. Ο Κράμαριτς πήρε το ριμπάουντ και επίσης δεν κατάφερε να σπρώξει την μπάλα στα δίχτυα από κοντά. Αυτή καταλήγει στον Όρσιτς, που πλασάρε, αλλά η μπάλα απομακρύνεται ξανά, αν και αυτήν τη φορά μέσα απ’ τη γραμμή της εστίας, όπως έδειξε το ρολόι γραμμής του διαιτητή Τσακίρ.
Απίθανο φινάλε στο 90λεπτο, με την Κροατία να ξυπνάει στα τελευταία λεπτά και να σημειώνει δύο γκολ που στέλνουν το παιχνίδι στην παράταση! Αφού στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων η σέντρα του Όρσιτς από αριστερά, ο Πάσαλιτς έπιασε την κεφαλιά από την “καρδιά” της άμυνας της Ισπανίας και έκανε το 3-3 την ύστατη στιγμή.
Στο 96′ μετά την αναμπουμπούλα στην περιοχή της Ισπανίας, η μπάλα φτάνει στον Κράμαριτς στο ύψος του πέναλτι, σουτάρει και ο Σιμόν κάνει απίθανη επέμβαση με τα πόδια.
Το καλύτερο για το τέλος κρατούσε ο Μοράτα και στο 100′ με ιστορικό γκολ. Η Σέντρα του Όλμο από δεξιά, έφτασε στον Μοράτα έκανε φανταστικό κοντρόλ και έπιασε ένα γεμάτο βολέ για το 4-3.
Τρία λεπτά αργότερα η Ισπανία βγήκε στην αντεπίθεση από δεξιά, ο Όλμο έκανε υπέροχη παράλληλη μπαλιά στον Οϊαρθάμπαλ για το 5-3.
Στο 116′ ο Μοράτα μπήκε στην περιοχή, έκανε το σουτ, όμως έδιωξε ο Λιβάκοβιτς σε κόρνερ.
Κίτρινες: Μπρόζοβιτς, Τσάλετα Σαρ
Κροατία (Ντάλιτς): Λιβάκοβιτς, Γιουράνοβιτς (74΄ Μπρέκαλο), Βίντα, Τσάλετα Σαρ, Γκβάρντιολ, Μόντριτς, Μπρόζοβιτς, Κόβατσιτς (79΄ Μπούντιμιρ), Βλάσιτς (79΄ Πάσαλιτς), Πέτκοβιτς (46΄ Κράμαριτς), Ρέμπιτς (67΄ Όρσιτς)
Ισπανία (Λουίς Ενρίκε): Σιμόν, Αθπιλικουέτα, Γκαρθία (71΄ Πάου Τόρες), Λαπόρτ, Γκαγιά (77΄ Άλμπα), Μπουσκέτς (101΄ Ρόδρι), Πέδρι, Κόκε (78΄ Ρουίθ), Σαράμπια (71΄ Όλμο), Μοράτα, Φ. Τόρες (88΄ Ογιαρθάμπαλ)
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Ο Ιβάν Σαββίδης χαράζει την επόμενη μέρα των Ακαδημιών του ΠΑΟΚ – «Το μέλλον θέλει νέες ιδέες και τεχνολογία»
Σε μία εκτενή και ιδιαίτερα ουσιαστική συζήτηση με τους επικεφαλής της ακαδημίας του ΠΑΟΚ και τους προπονητές όλων των τμημάτων, ο Ιβάν Σαββίδης έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα για τη φιλοσοφία, την κατεύθυνση και τις απαιτήσεις που θα διέπουν τον Δικέφαλο τα επόμενα χρόνια. Ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ τόνισε για ακόμη μια φορά ότι η λειτουργία και η ανάπτυξη των ακαδημιών αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα, με στόχο την ανάδειξη ποδοσφαιριστών που θα στελεχώνουν την πρώτη ομάδα, θα προβάλλουν το σύλλογο σε όλη την Ευρώπη και θα διατηρούν ζωντανό το αυθεντικό ποδοσφαιρικό DNA του ΠΑΟΚ.
Όπως σημείωσε, «όποιος κουβαλά αυτό το DNA γνωρίζει ότι η δεύτερη θέση δεν είναι αρκετή». Το μήνυμα ήταν σαφές: Στον ΠΑΟΚ η φιλοδοξία, η εργατικότητα και η νοοτροπία νικητή δεν είναι επιλογή, αλλά απαίτηση.
Πολυετής επένδυση με έργα – «Το μέλλον δεν χτίζεται με παλιά μέσα»
Ο Ιβάν Σαββίδης επεσήμανε ότι οι ακαδημίες του συλλόγου αποτελούν μια τεράστια, μακροχρόνια επένδυση πολλών εκατομμυρίων ευρώ, η οποία όχι μόνο συνεχίζεται, αλλά επεκτείνεται δυναμικά.
Από τη μία πλευρά βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη μεγάλα έργα υποδομής, όπως:
•η κατασκευή του νέου υπερσύγχρονου αθλητικού κέντρου στη Θέρμη, με τεχνολογίες αιχμής,
•η ολοκληρωμένη αναβάθμιση του προπονητικού κέντρου LOLAS στη Σουρωτή, ώστε όλα τα τμήματα να διαθέτουν άμεσα άριστες συνθήκες εκγύμνασης και καθημερινής εργασίας.
Παράλληλα, ο Σαββίδης τόνισε την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης της ακαδημίας με νέα τεχνολογικά εργαλεία, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «το μέλλον δεν πορεύεται με παρωχημένα μέσα, αλλά με νέες ιδέες και νέες τεχνολογίες».
Η ιστορική παρακαταθήκη και τα 100 χρόνια ΠΑΟΚ
Ο ιδιοκτήτης του Δικεφάλου αναφέρθηκε και στην ιστορική επέτειο των 100 χρόνων από την ίδρυση του ΠΑΟΚ, υπογραμμίζοντας ότι ο σύλλογος έχει πλέον καθιερωθεί ως μια μεγάλη, αυτοδύναμη και ανεξάρτητη δύναμη, που δεν μπορεί να χειραγωγηθεί από κανέναν. «Ο ΠΑΟΚ είναι πια μια δύναμη που δεν ελέγχεται από κανέναν, ούτε φυσικά από το αθηναϊκό κέντρο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στη δήλωσή του στάθηκε και στην προσφυγική ρίζα του συλλόγου, τονίζοντας ότι ο ΠΑΟΚ αποτελεί περισσότερο από μία ποδοσφαιρική ομάδα:
«Ο ΠΑΟΚ είναι το σπίτι ανθρώπων που ενώθηκαν σε μια κοινότητα με κοινά βιώματα και τον πόνο της προσφυγιάς. Δεν είναι ένας απλός ποδοσφαιρικός σύλλογος».
Ένα όραμα που γίνεται πράξη
Με σαφή στόχο τη δημιουργία ποδοσφαιριστών υψηλού επιπέδου, την ενίσχυση της πρώτης ομάδας από τα σπλάχνα της και την καθιέρωση του ΠΑΟΚ ως πρωταγωνιστή στην Ελλάδα και την Ευρώπη, ο Ιβάν Σαββίδης δείχνει ότι η επένδυση στις ακαδημίες δεν αποτελεί απλώς πρόγραμμα, αλλά θεμέλιο πάνω στο οποίο θα χτιστεί η επόμενη ημέρα του συλλόγου.
Η συζήτηση αυτή σηματοδοτεί, όπως όλα δείχνουν, ένα νέο κεφάλαιο στην οργάνωση, την τεχνολογική εξέλιξη και τη φιλοσοφία ανάπτυξης του Δικεφάλου.
Απόψεις
Δύο κόσμοι διαφορετικοί και τρία γκολ που… λίγα ήταν
Η στήλη δεν έχει σκοπό να «τσιγκλήσει» κανέναν, παρά μόνο να μιλήσει ποδοσφαιρικά για το χθεσινό παιχνίδι, αλλά και να βάλει σε μια σειρά τον παραλογισμό που υπάρχει από χθες το βράδυ στις τάξεις των «κιτρινόμαυρων».
Γράφει ο Παναγιώτης Μαυρόπουλος
Στα περισσότερα ντέρμπι της πόλης, από το 2018 όπου και επέστρεψαν οι «κιτρινόμαυροι» στην Super League, η ομάδα δεν παρουσιαζόταν με την απαραίτητη μαχητικότητα και δυναμική. Ο Άρης κατάφερνε με τον παθητικό του ρόλο να ακυρώνει το παιχνίδι του Δικεφάλου και να χτυπάει στην αντεπίθεση με επιτυχία.
Χθες ο ΠΑΟΚ από την αρχή «μασούσε» σίδερα, μπήκε δυνατά περιορίζοντας τον αντίπαλο του. Κατάφερε να ακυρώσει τους φιλοξενούμενους σε όλη την διάρκεια του αγώνα και να απειληθεί ελάχιστα. Η εικόνα του παιχνιδιού δικαίωσε την ομάδα του Λουτσέσκου, καθώς στο 28ο λεπτό πήρε προβάδισμα με εξαιρετικό τέρμα, του εκπληκτικού Τάισον. Ο Βραζιλιάνος μετά τον τραυματισμό του «Ντέλια», βγήκε μπροστά και έχει προσφέρει τα μέγιστα στην ομάδα.
Οι παίχτες του Χιμένεθ προσπάθησαν να ισορροπήσουν και στην δεύτερη απειλή τους, ευτύχησαν να ισοφαρίσουν λίγο πριν την λήξη του ημιχρόνου, έπειτα από λάθος αντίδραση του Παβλένκα. Ωστόσο οι «ασπρόμαυροι» πήραν ξανά κεφάλι στο σκορ, με πέναλτι που κέρδισε ο Τάισον, στο οποίο αρχικά ο «Παρτιζάνος» διαιτητής υπέδειξε επιθετικό φάουλ. Ο VAR διόρθωσε την λανθασμένη απόφαση αυτή, ο Γιακουμάκης ευστόχησε και ο ΠΑΟΚ πήγε στα αποδυτήρια με σκορ 2-1.
Την Τετάρτη στο Κύπελλο δέχτηκε γκολ στα πρώτα λεπτά της επανάληψης, όμως χθες ο Γιακουμάκης σκόραρε ξανά στην αναμέτρηση. Μάλιστα οι Ζίφκοβιτς – δις και Ντεσπότοφ αργότερα, θα μπορούσαν να δώσουν ακόμα μεγαλύτερη έκταση στο σκορ. Ο ΠΑΟΚ πήρε ακόμα ένα τρίποντο, κλείνει τον πρώτο γύρο στο -2 από την κορυφή και τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό και στρέφει την προσοχή του στο κρίσιμο ματς της Πέμπτης με την Λουντογκόρετς, στην Βουλγαρία.
Τα λόγια για τον βιονικό Τάισον είναι περιττά, ο αρχηγός «Ζίλε» ήταν συγκλονιστικός με απίστευτα τρεξίματα και επιστροφές, ενώ ο ηγετικός του χαρακτήρας φάνηκε και όταν ο Διούδης επιχείρησε να αποσυντονίσει τον Γιακουμάκη πριν την εκτέλεση του πέναλτι, με τον Σέρβο να τρέχει να γίνει «ασπίδα» συγκέντρωσης του συμπαίκτη του. Σημαντικά θετική και η αρχοντική εμφάνιση του Λόβρεν.
Παραφωνία και χθες ο Μπάμπα, όμως ο Άρης πέρα από μια περίπτωση, δεν κατάφερε να τροφοδοτήσει τον Πέρεθ, όπως στην αναμέτρηση της Τετάρτης.
Αφού πιάσαμε τα του Άρη, ας χαρακτηρίσουμε χωρίς λογική την επιλογή του Χιμένεθ να πιέσει ψηλά, με τον Μορόν βασικό φορ. Ο Άρης βελτιώθηκε όταν βγήκε ο Γαλανόπουλος, με τον Ντούντου να τον αντικαθιστά και να περνάει στα αριστερά, με τον Γιένσεν να έρχεται τον άξονα. Ούτε τότε όμως έγινε απειλητικός, εκτός από μια περίπτωση, όπου από λάθος του Ιβανούσετς ο Μορόν βρέθηκε απέναντι στον Παβλένκα, με τον Τσέχο να μην αφήνει να παραβιαστεί πάλι η εστία του.
Αυτά βέβαια θα τα διαβάσετε μόνο εδώ, καθώς στις ιστοσελίδες «κιτρινόμαυρων» αποχρώσεων θα βρείτε σχόλια για την διαιτησία. Αφηγήματα τα οποία θα καταρρίψουμε αμέσως.
- Πρώτη φάση που φωνάζει η ομάδα του Άρη είναι για την κάρτα του Ιβανούσετς, ζητώντας την αποβολή του, ισχυριζόμενη πως τον βρίσκει στα πλευρά. Η αλήθεια είναι πως ο Κροάτης δεν κοιτάει προς τον αντίπαλο του, με το που αντιλαμβάνεται τι πάει να γίνει κατεβάζει το πόδι του, βρίσκοντας στον μηρό του Ρόουζ, ενώ αρχικά βρίσκει την μπάλα. Σωστή η κίτρινη. Σε μια παρόμοια φάση στο Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ, όπου εμπλέκονται οι Κεντζιόρα και Τζούρισιτς, όταν ζητούσε κόκκινη η πλευρά του ΠΑΟΚ όλοι όσοι σήμερα κάνουν τους δικηγόρους του Άρη, σφύριζαν αδιάφορα.
- Στο πέναλτι που γίνεται στον Τάισον, σωστά κλήθηκε ο διαιτητής από τον VAR. Ο Διούδης μπερδεύεται με τον συμπαίκτη του, ο Τάισον μπαίνει σφήνα, βρίσκει την μπάλα και ο Έλληνας κίπερ τον βρίσκει στο πόδι. Παρόμοια φάση με το δεύτερο πέναλτι που πήρε η ΑΕΚ την περασμένη εβδομάδα στην «Λεωφόρο».
- Στο πέναλτι που ζητάνε οι φιλοξενούμενοι, ο Κεντζιόρα δεν είναι στατικός, ώστε να στηριχτεί πάνω στο αντίπαλο του. Το άλμα γίνεται σε κίνηση ενώ η επαφή γίνεται στιγμιαία. Αμέτρητες τέτοιες επαφές γίνονται στην μεσαία γραμμή και προφανώς δεν δίνονται τίποτα. Προφανώς όταν εξετάσεις τις φάσεις με στοπ – καρέ και όχι με το βίντεο, δείχνει ο καθένας αυτό που τον συμφέρει.
Φυσικά όλο αυτό είναι συνέχεια του παραλογισμού που ακολούθησε της ισοπαλίας στον αγώνα Κυπέλλου, όπου η τεχνολογία διόρθωνε τον Παπαπέτρου. Φυσικά δεν ισχύει για όλους. Ύπαρχου φίλοι του Άρη που δεν μασάνε το άχυρο που τους ταΐζουν ορισμένοι και κάνουν την αυτοκριτική τους.
Ο ΠΑΟΚ προχωράει. Λουντογκόρετς, Ατρόμητος, Μαρκό και Παναθηναϊκός μέχρι την διακοπή των Χριστουγέννων.
-
PAOKDAY FOOTBALL ANALYSIS02-12-2025, 13:48Ανάλυση Γιακουμάκη: Ο φορ που κυριάρχησε στην περιοχή πριν καν σκοράρει
-
PAOKDAY TV01-12-2025, 16:16Παπαντωνίου: “Θα σταθώ στο απίστευτο σπριντ του Τάισον, βγήκαν οι αλλαγές του Λουτσέσκου” (vid)
-
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ01-12-2025, 16:37Στο στόχαστρο της Άντερλεχτ ο Τσιφτσής (pic)
-
Απόψεις01-12-2025, 17:45Σπουδαία νίκη μεν, «φωνάζει» για ενίσχυση δε
-
ΑΛΛΑ ΣΠΟΡ02-12-2025, 23:12Τρομερή εμφάνιση και πρόκριση στον ημιτελικό
-
Απόψεις01-12-2025, 12:10Πέρασε από το «μπλόκο» της Λιβαδειάς και είδε τον Γιακουμάκη να καρπώνεται τους κόπους του
-
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ01-12-2025, 13:40Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ «προστάτεψε» τον έξαλλο Λουτσέσκου
-
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ01-12-2025, 12:25«No problem»: Η απάντηση του Ντεσπόντοφ μετά την αλλαγή του στον Λουτσέσκου
