Απόψεις
Η πρωτιά, η Ευρώπη που έρχεται και ο «Ντέλιας»
Ο ΠΑΟΚ έκλεισε τον κύκλο της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος ως πρωτοπόρος. Απέδρασε από μια έδρα όπου άλλοι δυσκολεύτηκαν και άλλοι άφησαν βαθμούς. Η ομάδα συνεχίζει την πορεία της, έμαθε την σειρά με την οποία θα αντιμετωπίσει τους άλλους πέντε στο μίνι πρωτάθλημα, ενώ έπεται και η Ευρώπη.
Γράφει ο Παναγιώτης Μαυρόπουλος
Ο κύκλος της κανονικής διάρκειας έκλεισε για τον ΠΑΟΚ σε μια έδρα, όπου δεν έχει αφήσει βαθμούς, ωστόσο υπήρξαν βραδιές πολύ δύσκολες, μέχρι να έρθει το γκολ της νίκης στο εν λόγω γήπεδο. Η ομάδα του Λουτσέσκου μπήκε από την αρχή δυνατά με σκοπό να πετύχει γρήγορο τέρμα και να ξεμπερδεύει από νωρίς με την υπόθεση νίκη. Όμως έπεσε στο τείχος της Λαμίας , η οποία παρόλο που είχε εξασφαλίσει την εξάδα μεσοβδόμαδα, συνέχισε να τιμάει την προσπάθεια της. Πολύ καλό για την συνέχεια του πρωταθλήματος αν φυσικά στην πορεία δεν αφεθεί.
Απόλυτα κυρίαρχος ο Δικέφαλος, κινδύνεψε ελάχιστα και η εύρεση ενός τέρματος ήταν θέμα χρόνου. Το πέτυχε ο Τάισον, ο οποίος το έψαξε πολύ και δικαιώθηκε. Ο Μπάμπα επιστρέφοντας μετά τον τραυματισμό του στην «Λεωφόρο», σκόραρε διαμορφώνοντας το 0-2 με μια κίνηση αμιγώς «σεντερφορίσια». Έτσι έκλεισε τους τρεις σερί εκτός έδρας αγώνες με νίκες.
Την ίδια ώρα στο «Κλεάνθης Βικελίδης» ο Άρης ισοφάριζε με πέναλτι στο τέλος του αγώνα, στερώντας από την ΑΕΚ δύο βαθμούς και συνάμα, «έστειλε» τον ΠΑΟΚ στην πρώτη θέση με ένα βαθμό διαφορά. Εδώ θα ήθελα να εκφράσω δημοσίως την διαφωνία μου με όσους όλη την εβδομάδα, ασχολήθηκαν με το τι θα κάνει ο Άρης, με το πόσο κατρακύλησε το διπλό της «Ένωσης» και ότι θα κάτσει να χάσει επίτηδες. Η ομάδα του Μάντζιου, έπαιξε τα ντέρμπι κανονικά, την δε ΑΕΚ την απέκλεισε στα ίσα και στο Κύπελλο και το ίδιο σαφώς περιμένω πως θα συνεχίσει να κάνει. Ο ΠΑΟΚ θα τον αντιμετωπίσει την Κυριακή. Δύο μήνες μετά την σφαλιάρα στο Χαριλάου. Είναι υποχρεωμένος να είναι πνευματικά κατάλληλα προετοιμασμένος, κάτι τελείως διαφορετικό από την προ διμήνου μεταξύ τους συνάντηση.
Βέβαια πριν από την Κυριακή προέχει η Πέμπτη. Ο Δικέφαλος 14 χρόνια μετά αντιμετωπίζει ξανά την Ντινάμο Ζάγκρεμπ. Χρειάζεται ένα καλό αποτέλεσμα, ώστε την επόμενη εβδομάδα να σφραγίσει την πρόκριση στην Τούμπα, μπροστά στον κόσμο του. Η αποστολή του δεν είναι εύκολη, ωστόσο είναι φτιαγμένος για τα δύσκολα και καλείται να το αποδείξει για ακόμα μια φορά.
Ο Δικέφαλος πρέπει να πορευτεί στο υπόλοιπο της χρονιάς, όπως ξεκίνησε. Κοιτώντας μονάχα τα δικά του πεπραγμένα, αγνοώντας το τι κάνουν οι αντίπαλοι του. Να συνεχίσει να παίζει ποδόσφαιρο, να επενδύει σε αυτό και να το απολαμβάνει. Μακροχρόνια θα βγει κερδισμένος. Σίγουρα οι τίτλοι μετράνε, άλλωστε δεν μας περισσεύουν. Ωστόσο καμία φορά, γεγονότα όπως το standing ovation στον «Ντέλια», το οποίο ξεκίνησε πέρσι τον Νοέμβριο στην Νίκαια και από τότε συνεχίζεται σχεδόν σε όλα τα γήπεδα της Ελλάδας. Στην Λαμία έγινε πάλι και το μεγάλο κέρδος επενδύοντας στο ποδόσφαιρο και στα δικά σου παιδιά, ακόμα και όταν απέχεις 2-3 χρόνια από τίτλους είναι τα μικρά παιδιά που θαυμάζουν αυτό το παιδί και κάνουν ουρές σε όλη την Ελλάδα για ένα αυτόγραφο.
Υ.Γ. Στην πόλη υπάρχουν διάφοροι επικίνδυνοι των οποίων τα λεγόμενα είναι αβάσιμα και μηνύσιμα. Τύποι μετρίου αναστήματος πνευματικά, έχουν μικρόφωνο και η μπουρδολογία τους ξεπερνάει τα όρια. Επιμένουν για φιλικά του ΠΑΟΚ, με αντικρουόμενα επιχειρήματα. Για παράδειγμα το ίδιο άτομο, στο ματς πρωταθλήματος με τον Βόλο, το χαρακτήρισε φιλικό, επειδή η άμυνα του Βόλου ήταν ψηλά στημένη στο γήπεδο. Την αναμέτρηση στην Λαμία την χαρακτήρισε πάλι φιλική, διότι η Λαμία κλείστηκε πίσω. Άνθρωποι επικίνδυνοι που το κόμπλεξ τους, τους κάνει να συμπεριφέρονται σαν κάφρους και χωρίς ιδέα από ποδόσφαιρο, ενώ όταν είναι ήρεμοι και δεν τυφλώνονται από το μίσος, έχουν αποδείξει ότι γνωρίζουν από το αντικείμενο.
Απόψεις
Ντέρμπι με ένταση, βροχή και VAR: Άρης–ΠΑΟΚ 1–1
Ο Άρης και ο ΠΑΟΚ διασταύρωσαν σήμερα τα ξίφη τους στο ντέρμπι της πόλης για την 4η αγωνιστική του Κυπέλλου Ελλάδας Betsson. Από πλευράς ΠΑΟΚ υπήρξαν πολλές αλλαγές, με τον Ράζβαν Λουτσέσκου να επιλέγει τον Τσιφτσή κάτω από τα δοκάρια, τους Μιχαηλίδη και Βολιάκο στο κέντρο της άμυνας, ενώ στα άκρα αγωνίστηκαν οι Σάστρε και Μπάμπα. Στη μεσαία γραμμή βρέθηκαν οι Οζντόεφ, Μπιάκο και ο Καμαρά, που επέστρεψε μετά από μακρά απουσία λόγω τραυματισμού. Στην επίθεση ξεκίνησαν οι Ντεσπόντοφ και Ζίβκοβιτς στα άκρα, με τον νεαρό Μύθου στην κορυφή.
Γράφει ο Λευτέρης Γεωργάκης
Το παιχνίδι είχε έντονο στοιχείο τακτικής από τις δύο ομάδες, καθώς αμφότερες ήθελαν τη νίκη αλλά και να διαχειριστούν δυνάμεις ενόψει του κυριακάτικου ντέρμπι πρωταθλήματος στην Τούμπα για τη 13η αγωνιστική.
Οι συνεχείς βροχοπτώσεις κατέστησαν τον αγωνιστικό χώρο ιδιαίτερα γλιστερό, χωρίς όμως να αποθαρρύνουν τις δύο ομάδες από το να μπουν με ένταση στο παιχνίδι. Ο ΠΑΟΚ έπρεπε να διαχειριστεί σωστά το πρώτο δεκάλεπτο μέχρι να βρει ρυθμό, αποφεύγοντας παράλληλα τους κινδύνους από τις αντεπιθέσεις του Άρη.
Η πρώτη μεγάλη ευκαιρία για τον «Δικέφαλο» ήρθε στο 8ο λεπτό, όταν μετά από κόρνερ του Ζίβκοβιτς ο Βολιάκος, παρά το τράβηγμα που δέχτηκε, έπιασε κεφαλιά, με την μπάλα να περνάει δίπλα από το δεξί δοκάρι.
Στο 12’ ο διαιτητής Παπαπέτρου σταμάτησε το παιχνίδι για έλεγχο VAR σχετικά με πιθανό πέναλτι του Βολιάκου. Τελικά δόθηκε η παράβαση υπέρ του ΠΑΟΚ. Ο Ντεσπόντοφ ανέλαβε την εκτέλεση, όμως ο τερματοφύλακας του Άρη απέκρουσε διατηρώντας το 0–0.
Για περίπου 20 λεπτά ο ΠΑΟΚ είχε εγκλωβίσει τον Άρη στην περιοχή του, χωρίς όμως να μετατρέψει τις ευκαιρίες σε γκολ κάτι που στο ποδόσφαιρο συνήθως κοστίζει, όπως έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν.
Στο 40’ ο Άρης βρήκε δίχτυα με σουτ του Πέρεζ μέσα από την περιοχή, έπειτα από αδράνεια της ασπρόμαυρης άμυνας. Ωστόσο, το γκολ ακυρώθηκε μέσω VAR ως οφσάιντ και το 0–0 παρέμεινε.
Το ημίχρονο στο «Κλεάνθης Βικελίδης» ήταν γεμάτο ένταση, φάσεις, φάουλ, κόρνερ, πέναλτι και ακυρωθέν γκολ. Ο ΠΑΟΚ για μισή ώρα ήταν μόνιμα στην αντίπαλη περιοχή, αλλά η αστοχία του κράτησε την αναμέτρηση ισόπαλη. Σε τέτοια ντέρμπι κάθε φάση είναι μισό γκολ και αν δεν αξιοποιηθεί, ο αντίπαλος θα σε τιμωρήσει.
Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε άσχημα για τον ΠΑΟΚ. Στο 48’ ο Άρης βγήκε στην αντεπίθεση από δεξιά, έκανε τη σέντρα και ο Ντουντού με προβολή έδωσε προβάδισμα στους γηπεδούχους. Από εκείνο το σημείο η εικόνα του αγώνα άλλαξε εντελώς.
Στο 62’ ο Ντεσπόντοφ εκτέλεσε επικίνδυνο φάουλ λίγο έξω από την περιοχή, με την μπάλα να βρίσκει στο τείχος και στη συνέχεια στο οριζόντιο δοκάρι, σε μια φάση-κορυφαία στιγμή για τον ΠΑΟΚ.
Λουτσέσκου παρενέβη με αλλαγές: στο 63’ ο Τάισον αντικατέστησε τον Μπιάκο, στο 73’ μπήκαν οι Χατσίδης αντί Ντεσπόντοφ και Γιακουμάκης αντί Μύθου, ενώ στο 81’ πέρασαν στο παιχνίδι οι Ιβάνουσετς και Κένι.
Το δεύτερο μέρος ήταν κακό για τον ΠΑΟΚ, με εκνευρισμό, έλλειψη καθαρού μυαλού και σχεδόν ανύπαρκτες φάσεις. Επιβεβαιώθηκε για ακόμη μια φορά ότι όταν δεν τελειώνεις τις ευκαιρίες, θα δεχθείς το γκολ. Παράλληλα, έγινε εμφανές και το επαναλαμβανόμενο πρόβλημα της ομάδας στις αντεπιθέσεις από δεξιά, καθώς σε δύο συνεχόμενα παιχνίδια (Λεβαδειακός και Άρης) δέχθηκε πανομοιότυπα τέρματα.
Στο 90+6’, μετά από γέμισμα του Τάισον και σύγχυση στη μικρή περιοχή, ο Γιακουμάκης ισοφάρισε σε 1–1, σώζοντας τον ΠΑΟΚ από την ήττα.
Το αποτέλεσμα δεν σημαίνει πως τα προβλήματα μπαίνουν κάτω από το χαλάκι. Στο κυριακάτικο ντέρμπι της Τούμπας ο ΠΑΟΚ θα πρέπει να εμφανιστεί εντελώς διαφορετικός: με καθαρό μυαλό, ενέργεια και αποτελεσματικότητα. Σήμερα, πέρα από το πρώτο 20λεπτο, οι ασπρόμαυροι έδειξαν άψυχοι και βρέθηκαν ξανά να κυνηγούν ένα ολόκληρο παιχνίδι από την αρχή. Τέτοια ντέρμπι κερδίζονται μόνο με… μαχαίρι στα δόντια
Απόψεις
Σπουδαία νίκη μεν, «φωνάζει» για ενίσχυση δε
Τα «μπλόκα» των αγροτών είναι γεγονότα της επικαιρότητας που απασχολούν τα δελτία ειδήσεων. Το «μπλόκο» που πήγε να στήσει ο Τάσος Σιδηρόπουλος είναι αυτό που κατάφερε να ξεπεράσει ο Δικέφαλος του Βορρά, ωστόσο η αναμέτρηση στην Βοιωτία ανέδειξε κενά που επιβάλλεται να καλυφθούν αν ο ΠΑΟΚ θέλει να κυνηγήσει μέχρι τέλους τους στόχους του.
Γράφει ο Παναγιώτης Μαυρόπουλος
Μια αναμέτρηση με πολλές παγίδες κλήθηκε να δώσει χθες η ομάδα του Λουτσέσκου. Είχε να αντιμετωπίσει μια εκ των εκπλήξεων του πρωταθλήματος, μια εξαιρετική ομάδα όπως είναι ο Λεβαδειακός και δικαίως βρίσκεται αυτή την στιγμή στην 4η θέση του βαθμολογικού πίνακα.
Οι «ασπρόμαυροι» βρέθηκαν νωρίς πίσω στο σκορ, σε μια ολιγωρία της άμυνας τους. Ευτύχησαν να ισοφαρίσουν σε ένα κρίσιμο σημείο με τον Οζντόεφ να παίρνει την κεφαλιά, την μπάλα να χτυπάει στον Όζμπολτ και να καταλήγει στα δίχτυα. Οι γηπεδούχοι πήραν ξανά κεφάλι στο σκορ, σε μια εξαιρετική μετάβαση, με τρομερή ταχύτητα. Ο ΠΑΟΚ είχε και πάλι γρήγορη αντίδραση, ξανά με τον Ρώσο χάφ, και πάλι από κόρνερ. Η κόκκινη που παίρνει ο Μεϊτέ λίγα λεπτά αργότερα, είναι καθαρά θέμα κόπωσης. Σερί ενενηντάλεπτα, για ένα ιδιαίτερο κορμί είναι κακή διαχείριση από την πλευρά του Ρουμάνου τεχνικού. Ίσως η αποβολή ήταν ο μοναδικός τρόπος να μην αγωνιστεί την Τετάρτη στον αγώνα Κυπέλλου. Μια κάρτα την οποία δικαίως είδε ο Γάλλος χάφ, ενώ σε κάποιο άλλο γήπεδο, άλλος χάφ, Ελληνικής καταγωγής σε ίδιο μαρκάρισμα, δεν ούτε την κίτρινη.
Με παίχτη λιγότερο και την πλάτη στον τοίχο, η ομάδα συγκεντρώθηκε, με τον Λεβαδειακό να αιφνιδιάζεται που βρέθηκε με την μπάλα στην κατοχή του, καθώς το ατού του είναι η γρήγορη μετάβαση. Ο Γιακουμάκης ότι δεν έκανε λίγο πριν την συμπλήρωση των 90′, το έκανε στις καθυστερήσεις, έπειτα από μια τρελή κούρσα του Τάισον, με τον Τσοκάι να μην προλαβαίνει να του κάνει ούτε φάουλ. Δικαιώθηκε ο Λουτσέσκου, για την επιλογή του να κάνει αλλαγή στην αλλαγή τον Ντεσπότοφ, ελέω της αποβολής. Απόδραση που στέλνει μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, κυρίως σε αυτούς που χθες στο πειθαρχικό τα έκαναν μαντάρα, αλλά κλείνοντας και τα μάτια τους σε καταφανέστατο πέναλτι.
Το έτερο μήνυμα της βραδιάς είναι πως η ομάδα χρειάζεται ενίσχυση. Η θετική πλευρά είναι πως μετράμε αντίστροφα για την έλευση του Ζαφείρη, ο οποίος θα είναι διαθέσιμος με τον ερχομό του νέου έτους. Το μεγάλο πρόβλημα είναι στο κέντρο της άμυνας, όπου η μόνη σταθερά λέγεται Γιάννης Μιχαηλίδης. Ο Κεντζιόρα φέτος δεν θυμίζει σε τίποτα τον τίμιο Πολωνό στόπερ που γνωρίζαμε, τον Βολιάκο τον είδαμε ελάχιστα, ενώ ο Λόβρεν σε αυτήν την ηλικία δύσκολα σε συνεχόμενα παιχνίδια υψηλής αντίδρασης να ανταποκριθεί. Στα άκρα ο Μπάμπα είναι μια του ύψους μια του βάθους, ενώ η αλλαγή του έως τώρα δεν έχει δώσει διαπιστευτήρια αξιόπιστης λύσης στο rotation. O Ντεσπότοφ όταν το παιχνίδι πηγαίνει στην δύναμη πολλές φορές δείχνει αδύναμος να συμμετέχει σε αυτό, ενώ το πρόβλημα στα μαρκαρίσματα του είναι γνωστό από όταν αποκτήθηκε.
Κωνσταντέλιας, Ζίφκοβιτς, Τάισον, Μεϊτέ, Οζντόεφ, Γιακουμάκης και Μπάμπα παίζουν σε υψηλούς ρυθμούς συνεχόμενα παιχνίδια και αυτό μόνο σε καλό δεν θα βγει. Επιτακτική ανάγκη η ενίσχυση τον Ιανουάριο, αλλά και η πιο καθαρή ματιά στην διαχείριση του ρόστερ από τον Λουτσέσκου, με το παράδειγμα του Γάλλου να είναι προς αποφυγή.
Τα κοκόρια κάποια στιγμή θα σταματήσουν να «γεννάνε» με αποτέλεσμα ο χαρακτήρας και η νοοτροπία της ομάδας να βάλλονται από την πνευματική και την σωματική κόπωση.
-
Απόψεις28-11-2025, 12:41Ο ΠΑΟΚ μετέτρεψε το ματς της Βουλγαρίας σε «τελικό»
-
PAOKDAY FOOTBALL ANALYSIS02-12-2025, 13:48Ανάλυση Γιακουμάκη: Ο φορ που κυριάρχησε στην περιοχή πριν καν σκοράρει
-
Απόψεις28-11-2025, 12:36Η “Χ”άμενη ευκαιρία και ο κόμβος της Λειβαδειάς
-
PAOKDAY TV01-12-2025, 16:16Παπαντωνίου: “Θα σταθώ στο απίστευτο σπριντ του Τάισον, βγήκαν οι αλλαγές του Λουτσέσκου” (vid)
-
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ01-12-2025, 16:37Στο στόχαστρο της Άντερλεχτ ο Τσιφτσής (pic)
-
PAOKDAY TV28-11-2025, 15:54Παπαντωνίου: “Έχασε μια μεγάλη ευκαιρία να μπει σε τροχιά οχτάδας, έλειψε ο Κωσταντέλιας” (vid)
-
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ01-12-2025, 13:40Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ «προστάτεψε» τον έξαλλο Λουτσέσκου
-
ΑΛΛΑ ΣΠΟΡ02-12-2025, 23:12Τρομερή εμφάνιση και πρόκριση στον ημιτελικό
