Η «μουντζούρα» με το Βόλο και η ήττα στο Φάληρο δεν άφηναν στον ΠΑΟΚ κανένα περιθώριο… σκέψης για στραβοπάτημα απέναντι στον Απόλλωνα Σμύρνης. Και η «μάχη» των δύο στο γήπεδο της Τούμπας, ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς για τους γηπεδούχους καθώς μόλις στο 5ο λεπτό της αναμέτρησης, πήραν κεφάλι στο σκορ από την εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Σβαμπ. Ο Τέιλορ ανατράπηκε από τον Τουτουαρίμα, σε μια προσπάθεια του Μπίσεσβαρ να περάσει τη μπάλα προς τον Βραζιλιάνο μέσα στη μεγάλη περιοχή. Ο Σβαμπ ανέλαβε την εκτέλεση, έστειλε στην άλλη γωνία τον Κώτσαρη και έγραψε το 1-0.
Ο ΠΑΟΚ φάνηκε τρομερά επιπόλαιος και ευάλωτος αμυντικά, εμφανίζοντας σε ένα ακόμη παιχνίδι αδυναμίες στα μετόπισθεν που του στοίχισαν καθώς στο 14′ ο Παμλίδης τρύπωσε στην πλάτη του Τέιλορ, πρόλαβε τον Πασχαλάκη και έγραψε το 1-1 με κεφαλιά! Και μπορεί μέχρι την ολοκλήρωση του ημιχρόνου να μην έδωσε άλλα δικαιώματα στην «Ελαφρά Ταξιαρχία», ωστόσο, επιθετικά ο Δικέφαλος κυριεύθηκε από νευρικότητα και φάνταζε αρκετά προβλέψιμος με τη μπάλα στα πόδια και με τον τρόπο που ήθελε να αναπτυχθεί και να πατήσει περιοχή, στοχεύοντας στον Μπίσεσβαρ.
Από την άλλη, η ομάδα του Τζιανλούκα Φέστα εμφανίστηκε αρκετά «διαβασμένη» ως προς το τρόπο παιχνιδιού του ΠΑΟΚ και δεν ένιωσε -παρά σε ελάχιστες στιγμές- την απειλητική διάθεση του Δικεφάλου που είχε να επιδείξει έναν ορεξάτο μεν Καντουρί που κινήθηκε περισσότερο κοντά στον φορ, οι εμπνεύσεις του οποίου δε, δεν ολοκληρώθηκαν υποδειγματικά από Αουγκούστο και Σφιντέρσκι. Ως εκ τούτου οι δύο ομάδες κινήθηκαν με το δείκτη του σκορ στο 1-1 για τα αποδυτήρια.
Έχοντας ένα ημίχρονο μπροστά του, ο ΠΑΟΚ εμφανίστηκε αποφασισμένος να «καθαρίσει» την υπόθεση τρίποντο από νωρίς αλλά εκ του αποτελέσματος χρειάστηκε να οπλιστεί με αρκετή υπομονή καθώς η τύχη δεν ήταν με το μέρος του. Σε πρώτη φάση είδε τον Ιωαννίδη να σώζει τον Απόλλωνα από την κεφαλιά του Σφιντέρσκι ενώ μερικά λεπτά αργότερα η έξοχη σέντρα του Σβαμπ που «τσίμπησε» ο Καντουρί στην πλάτη της άμυνας των φιλοξενούμενων, στέλνοντας με προβολή τη μπάλα στα δίχτυα, ακυρώθηκε ως μη γενόμενη λόγω οφσάιντ με την υπόδειξη του VAR.
Με τη συμπλήρωση μιας ώρας παιχνιδιού, η στατιστική ήταν συντριπτικά υπέρ του Δικεφάλου με 71% κατοχή έναντι 29% του Απόλλωνα και 8(5) τελικές έναντι μίας των φιλοξενούμενων που επικεντρώθηκαν στη φύλαξη των μετόπισθεν. Εν τέλει, ο ΠΑΟΚ βρήκε την ουσία και το αποτέλεσμα στο παιχνίδι του, «χτυπώντας» στο 66′ με τον Σφιντέρσκι που… εκτέλεσε από πλάγια θέση μετά από συνεργασία των Μπίσεσβαρ – Καντουρί στον άξονα για το 2-1.
Έχοντας εντείνει την πίεσή του, ο ΠΑΟΚ μετουσίωσε την υπεροχή του και με ένα ακόμη τέρμα καθώς δεν γινόταν την ημέρα που έγινε γνωστό πως ο Αντρίγια Ζίβκοβιτς ανανεώνει το συμβόλαιό του μέχρι το 2024, να μην «κεράσει». Έστω ασίστ. Και ο Σέρβος κέρασε μια εξαιρετική εκτέλεση φάουλ στο δεύτερο δοκάρι και ο Μιχαηλίδης με ωραίο άλμα και καρφωτή κεφαλιά διαμόρφωσε το 3-1.
Σκορ που έδωσε την ευχέρεια στον Λουτσέσκου προκειμένου να κάνει διαχείριση του γκρουπ του ενόψει της αναμέτρησης με την Κοπεγχάγη μεσοβδόμαδα, προχωρώντας άμεσα σε αλλαγές, την ώρα που το ενδιαφέρον του Απόλλωνα στράφηκε στον Λισγάρα, ο οποίος αποχώρησε με ασθενοφόρο για το νοσοκομείο, έχοντας χτυπήσει νωρίτερα στα πλευρά του…
Το κερασάκι στην τούρτα μπήκε στις καθυστερήσεις του αγώνα από τον Ντόουγκλας Αουγκούστο από την άσπρη βούλα λόγω της ανατροπής του Άκπομ από τον Μπαξεβανίδη. Ο Βραζιλιάνος δεν αστόχησε και το β΄ημίχρονο της Τούμπας μετατράπηκε σε… περίπατο για τον ΠΑΟΚ!
Λεφτά στην Τράπεζα: Όαση ο Καντουρί. Ο Μαροκινός έλειψε αδιανότητα… πολύ στον ΠΑΟΚ και χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως ό,τι καλό δημιούργησε ο Δικέφαλος στο α΄ημίχρονο προήλθε από εκείνον. Κινήθηκε κοντά στον φορ και έμοιαζε κομβικός σε επίπεδο δημιουργίας για την ομάδα του. Στο β΄μετατοπίστηκε αριστερά, βρήκε γκολ, κινούμενος πανέξυπνος στην πλάτη της άμυνας του Απόλλωνα, αν και ακυρώθηκε ως οφσάιντ. Και πάλι όμως, δημιούργησε για τον Σφιντέρσκι, «τρυπώντας» στο 2-1 από τον άξονα.
Γίνε Πρόεδρος: Σταθερά… Ντιέγκο. Μπορεί να μην φάνηκε τόσο στο αποτέλεσμα αλλά είναι βαρόμετρο για τον φετινό ΠΑΟΚ και φαίνεται από τον τρόπο με τον οποίο τον ψάχνουν διαρκώς οι συμπαίκτες του στο γήπεδο. Και προφανώς θα μοιάζει ενίοτε εγκλωβισμένος καθώς ο αντίπαλος «στοχεύει» στον Μπίσε, με τον ΠΑΟΚ να ελευθερώνει άλλους παίκτες, όπως έγινε με τον Καντουρί και τον Σβαμπ.
Lockdown: Η άμυνα του ΠΑΟΚ. Μπορεί ο Λουτσέσκου να κάνει λόγο δημοσίως -και σωστά πράττει- για πρόβλημα ψυχολογίας και νοοτροπίας στο μετόπισθεν, βάζοντας στην εξίσωση της κουβέντας τη συνολική λειτουργία της ομάδας όταν αμύνεται, ωστόσο, με εξαίρεση το εκτός έδρας παιχνίδι με τον Αστέρα Τρίπολης και το εντός με την ΑΕΚ, ο ΠΑΟΚ βλέπει διαρκώς την εστία του να παραβιάζεται. Ό,τι καλό δημιουργεί επιθετικά, μοιάζει μα χαρακτηριστική ευκολία να το γκρεμίζει αμυντικά.
Ένα βίντεο – ή μια εικόνα χίλιες λέξεις: Welcome back guys. Η Τούμπα είναι συνυφασμένη με τη Θύρα 4 που άνοιξε εκ νέου τις πόρτες της, δίνοντας ρυθμό στο γήπεδο. Ο ΠΑΟΚ τους είχε ανάγκη και μήνυμα ελήφθη.
Πόση αλήθεια αντέχεις; Πόσα δώρα να κάνει και αυτός ο ΠΑΟΚ; Το έκανε στο 1-1 αλλά απαγορευόταν ακόμη και σαν σκέψη να απωλέσει βαθμούς εντός έδρας. Ο Απόλλωνας άντεξε για ένα ημίχρονο αλλά ήταν αδύνατο να βάλει… φρένο στον ΠΑΟΚ που όταν «καθάρισε» το μυαλό του και απαλλάχθηκε από τη νευρικότητα του α΄μέρους, έβγαλε συνεργασίες και βρήκε γκολ.
ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ:
ΠΑΟΚ (Ρ. Λουτσέσκου): Πασχαλάκης, Βιεϊρίνια (73′ Ροντρίγκο), Μιχαηλίδης, Βαρέλα, Τέιλορ, Σβαμπ (73′ Κούρτιτς), Ελ Καντουρί (77′ Μουργκ), Μπίσεσβαρ (84′ Κωνσταντέλιας), Αουγκούστο, Α.Ζίβκοβιτς, Σφιντέρσκι (77′ Άκπομ).
Απόλλων (Τ. Φέστα): Κότσαρης, Μπαξεβανίδης, Τουτουαρίμα, Ντομίνγκες, Λισγάρας (63′ Ντεντάκης), Φατιόν, Κάστρο, Παμλίδης (76′ Φαν Λα Πάρα), Μαρτίνεζ (63′ Mατέι), Τσιλούλης (85′ Σαχλί), Ιωαννίδης (85′ Ντάουντα).
sdna.gr


