ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΠΑΟΚ και Γαλλία: Μια δύσκολη σχέση γεμάτη προκλήσεις και εμπειρίες
Η ευρωπαϊκή ιστορία του ΠΑΟΚ είναι γεμάτη ταξίδια, συγκινήσεις και στιγμές που σφράγισαν τη διαδρομή του συλλόγου. Ανάμεσα στα δεκάδες ευρωπαϊκά κεφάλαια, υπάρχει μια θεματική που ξεχωρίζει: οι αναμετρήσεις με γαλλικές ομάδες.
Οι «ασπρόμαυροι» έχουν βρεθεί αρκετές φορές απέναντι σε αντιπάλους από τη Γαλλία, άλλοτε σε προκριματικούς γύρους και άλλοτε σε φάσεις ομίλων ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Οι εξορμήσεις στη γαλλική επικράτεια δεν ήταν ποτέ εύκολες, αλλά κάθε φορά ο ΠΑΟΚ έφευγε πιο ώριμος, με εμπειρίες και παρακαταθήκες για το μέλλον.
Ενόψει του επικείμενου αγώνα με τη Λιλ για τη φάση των ομίλων του Europa League 2025-26, αξίζει να θυμηθούμε την πορεία του Δικεφάλου στις προηγούμενες επισκέψεις του σε γαλλικό έδαφος — από την Οσέρ και τη Σοσό, μέχρι τη Μασσαλία.
1981 – Η συνάντηση με την Οσέρ
Η πρώτη ευρωπαϊκή αναμέτρηση του ΠΑΟΚ με γαλλική ομάδα ήρθε τη σεζόν 1981-82, όταν βρέθηκε αντιμέτωπος με την AJ Auxerre για το Κύπελλο UEFA.
Στο πρώτο παιχνίδι στη Γαλλία, στο Stade de l’Abbé-Deschamps, ο ΠΑΟΚ γνώρισε την ήττα με 2-0 από την ανερχόμενη τότε ομάδα του Γκι Ρου. Στη ρεβάνς της Τούμπας, ο ΠΑΟΚ επικράτησε με 1-0, αλλά αποκλείστηκε συνολικά.
1992 – Το πρώτο «γαλλικό ραντεβού» στο Παρίσι
Το 1992, ο ΠΑΟΚ επέστρεψε στη Γαλλία για να αντιμετωπίσει την ισχυρή Paris Saint-Germain στο Κύπελλο UEFA.
Στο «Παρκ ντε Πρενς», ο ΠΑΟΚ πάλεψε, αλλά λύγισε απέναντι στους Ραΐ και Γουεά, γνωρίζοντας την ήττα με 2-0. Στη ρεβάνς της Τούμπας, το 0-3 υπέγραψε τον αποκλεισμό, ωστόσο η εμπειρία εκείνη αποτέλεσε σημαντικό μάθημα για την ευρωπαϊκή του πορεία.
2004 – Η «μάχη» με τη Σοσό
Η αναμέτρηση με τη Sochaux-Montbéliard το φθινόπωρο του 2004 έμεινε αξέχαστη στους φίλους του ΠΑΟΚ. Ήταν ο πρώτος γύρος του Κυπέλλου UEFA 2004-05.
Στο πρώτο ματς στη Γαλλία, ο ΠΑΟΚ προηγήθηκε με κεφαλιά του Ζαγοράκη, αλλά η Σοσό γύρισε το ματς και επικράτησε με 2-1. Στη ρεβάνς της Τούμπας, οι Γάλλοι επικράτησαν ξανά με 2-1, αποκλείοντας τον ΠΑΟΚ με συνολικό σκορ 4-2.
2014 – Guingamp: Η επιστροφή στη Γαλλία
Τη σεζόν 2014-15, ο ΠΑΟΚ συμμετείχε στη φάση των ομίλων του Europa League και βρέθηκε αντιμέτωπος με την En Avant Guingamp.
Στο παιχνίδι της 2ας Οκτωβρίου 2014 στη Γαλλία, ο ΠΑΟΚ γνώρισε την ήττα με 2-0. Στη ρεβάνς στην Τούμπα ηττήθηκε εκ νέου με 2-1, αποχαιρετώντας τη διοργάνωση.
2022 – Το σύγχρονο κεφάλαιο: Μαρσέιγ – ΠΑΟΚ
Η πιο πρόσφατη και έντονη γαλλική εμπειρία του ΠΑΟΚ ήρθε την άνοιξη του 2022, στα προημιτελικά του Europa Conference League απέναντι στην Ολιμπίκ Μαρσέιγ.
Στο «Βελοντρόμ», ο ΠΑΟΚ στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, αλλά γνώρισε την ήττα με 2-1. Η ρεβάνς στην Τούμπα έληξε με 0-1 και οι Γάλλοι προκρίθηκαν, αφήνοντας ωστόσο θετικές εντυπώσεις από την προσπάθεια των «ασπρόμαυρων».
Συνοπτικά στατιστικά των αγώνων του ΠΑΟΚ στη Γαλλία
Η αναμέτρηση με τη Λιλ για τη League Phase του Europa League 2025-26 θα αποτελέσει ένα νέο, ιστορικό κεφάλαιο. Ο ΠΑΟΚ δεν έχει συναντήσει ξανά τη Λιλ σε επίσημη διοργάνωση και η φετινή ευκαιρία δίνει τη δυνατότητα να «γράψει» τη δική του νέα σελίδα.
Από την Οσέρ του 1981 έως τη Μαρσέιγ του 2022, ο Δικέφαλος έχει δώσει δύσκολες και αξέχαστες μάχες στη Γαλλία. Καμία δεν του χάρισε νίκη, όλες όμως του έμαθαν κάτι πολύτιμο. Και ίσως αυτή τη φορά, στη Λιλ, να ήρθε η στιγμή να αλλάξει η ιστορία.
Η Γαλλία μέχρι τώρα του γύρισε την πλάτη. Ίσως όμως αυτή τη φορά, να του χαμογελάσει.
Απόψεις
Ντέρμπι μόνο στα χαρτιά, τρία και… λίγα ήταν
Ο ΠΑΟΚ δεν άφησε σε κανένα σημείο του αγώνα τον Άρη να πάρει «ανάσες» ή να νιώσει ότι μπορεί να του κόψει τον δρόμο στη μάχη για το πρωτάθλημα. Από τα πρώτα λεπτά υπήρχε η αίσθηση ότι το ματς πήγαινε προς μία και μόνο κατεύθυνση, με ρυθμό, ένταση και αποφασιστικότητα σε απόλυτα ασπρόμαυρα πρότυπα. Το τελικό 3-1, μέσα σε μια καυτή και κατάμεστη Τούμπα, απλώς σφράγισε αυτό που ήταν εμφανές από την αρχή: ένα ντέρμπι που ήταν ντέρμπι μόνο στα χαρτιά. Και αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, το σκορ θα μπορούσε άνετα να γράψει 6-1, με βάση τις ευκαιρίες που δημιούργησε ο ΠΑΟΚ, με πίεση οργανωμένη, επιθετική και ασφυκτική, ενώ ο Άρης έμοιαζε από νωρίς να «ζαλίζεται» σε κάθε αλλαγή ρυθμού, σε κάθε επιτάχυνση, σε κάθε διεκδίκηση.
Το 1-0 ήρθε σαν φυσιολογική εξέλιξη από εκτέλεση κόρνερ, όταν η μπάλα στρώθηκε στον Τάισον, που με ένα δυνατό βολ πλανέ τίναξε τα δίχτυα. Ο Βραζιλιάνος ήταν παντού, δημιουργούσε, πίεζε και έσερνε ολόκληρη την ομάδα προς τα μπροστά, δείχνοντας την ηγετική του παρουσία στο παιχνίδι. Κόντρα στη ροή του ματς, ο Γιένσεν ισοφάρισε στο 45’, αλλά πριν προλάβουν να το συνειδητοποιήσουν οι παίκτες του Άρη, ο ΠΑΟΚ πάτησε ξανά γκάζι. Στις καθυστερήσεις του πρώτου μέρους, ο Τάισον μπήκε πρώτος στη φάση, προλαβαίνοντας τον Διούδη και κερδίζοντας το πέναλτι, το οποίο εκτέλεσε ψύχραιμα και αποφασιστικά ο Γιακουμάκης για το 2-1. Το γκολ αυτό επιβεβαίωσε την κυριαρχία του ΠΑΟΚ και έδειξε σε όλους ποιος ήταν το αφεντικό στο γήπεδο.
Στο δεύτερο μέρος, ο ΠΑΟΚ επέστρεψε από τα αποδυτήρια με ακόμη μεγαλύτερη ένταση, κυκλοφορία της μπάλας, ευκαιρίες, επιθετικότητα και αυτοπεποίθηση, ενώ ο Άρης έμοιαζε απλώς να τρέχει πίσω από τη μπάλα, χωρίς να μπορεί να αντιδράσει. Το 3-1 του Γιακουμάκη ήταν η οριστική σφραγίδα, με υποδειγματική κίνηση στην περιοχή και εκτέλεση όπως μόνο ένας καθαρόαιμος φορ μπορεί να ολοκληρώσει. Ο Κρητικός επιθετικός σημείωσε δύο γκολ, συμμετείχε σε όλο το παιχνίδι και ανέβασε την ομάδα συνολικά, ενώ ο ΠΑΟΚ έχασε κι άλλες ευκαιρίες για ακόμη πιο βαρύ σκορ, με τον Άρη να προσπαθεί απλώς να αποφύγει την καταιγίδα που δεχόταν.
Ο ΠΑΟΚ αποδείχθηκε σε άλλη κλάση, αφήνοντας τον Άρη σε έναν άλλο κόσμο. Απόψε δεν κέρδισε απλώς, αλλά επιβλήθηκε, επιβεβαίωσε και κυριάρχησε, χτίζοντας μια πορεία που δείχνει ότι η ομάδα πάει για μεγάλα πράγματα. Ο Άρης, αντίθετα, μένει να ψάχνει άλλοθι, με ακόμη μια χρονιά να μοιάζει να χάνεται πολύ πριν φτάσει στο τέλος της. Η Τούμπα ήταν το απόλυτο στήριγμα για τον ΠΑΟΚ: έδρα, δύναμη, πίεση, ταυτότητα, με ποδόσφαιρο που δείχνει ομάδα τίτλου. Σε ένα ματς όπου άλλοι θα έβλεπαν άγχος, ο ΠΑΟΚ είδε ευκαιρία για δήλωση και την έκανε δυνατά: Εδώ είναι η Τούμπα. Κι εδώ, το αφεντικό είναι ένα!
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Βαρούχας: Σωστές όλες οι αποφάσεις Γιοβάνοβιτς-VAR στο ντέρμπι της Τούμπας
Ο τηλεκριτικός διαιτησίας Παναγιώτης Βαρούχας επιβεβαίωσε στην «Αθλητική Κυριακή» ότι όλες οι αποφάσεις του διαιτητή Γιοβάνοβιτς και του VAR στο ντέρμπι της Τούμπας ήταν σωστές.
Συγκεκριμένα, η κίτρινη κάρτα στον Λούκα Ιβανούσετς ήταν δικαιολογημένη, δεν υπήρχε πέναλτι υπέρ του Άρη στη φάση Κεντζιόρα-Γένσεν, ενώ το πέναλτι υπέρ του Τάισον στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου δόθηκε σωστά.
-
PAOKDAY FOOTBALL ANALYSIS02-12-2025, 13:48Ανάλυση Γιακουμάκη: Ο φορ που κυριάρχησε στην περιοχή πριν καν σκοράρει
-
PAOKDAY TV01-12-2025, 16:16Παπαντωνίου: “Θα σταθώ στο απίστευτο σπριντ του Τάισον, βγήκαν οι αλλαγές του Λουτσέσκου” (vid)
-
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ01-12-2025, 16:37Στο στόχαστρο της Άντερλεχτ ο Τσιφτσής (pic)
-
ΑΛΛΑ ΣΠΟΡ02-12-2025, 23:12Τρομερή εμφάνιση και πρόκριση στον ημιτελικό
-
Απόψεις01-12-2025, 17:45Σπουδαία νίκη μεν, «φωνάζει» για ενίσχυση δε
-
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ01-12-2025, 13:40Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ «προστάτεψε» τον έξαλλο Λουτσέσκου
-
Απόψεις01-12-2025, 12:10Πέρασε από το «μπλόκο» της Λιβαδειάς και είδε τον Γιακουμάκη να καρπώνεται τους κόπους του
-
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ01-12-2025, 12:25«No problem»: Η απάντηση του Ντεσπόντοφ μετά την αλλαγή του στον Λουτσέσκου
